Paus maakt huwelijken makkelijker ongeldig

In een ingrijpende verandering met de eeuwenlange praktijk heeft paus Franciscus het gisteren eenvoudiger en goedkoper gemaakt om een kerkelijk huwelijk ongeldig te verklaren. Katholieken die voor de kerk willen hertrouwen, moeten een officiële kerkelijke verklaring hebben dat hun eerdere huwelijk niet langer geldig is. Er kwamen standaard twee kerkelijke tribunalen aan te pas, vooral in armere landen was niet altijd een bevoegd kerkelijk tribunaal op redelijke afstand aanwezig. Voortaan mag een lokale bisschop uitspraak doen, of hij de zaak mag delegeren aan een bevoegde priester met twee assistenten. Voortaan is de procedure gratis. Vroeger kon het duizenden euro’s kosten om een huwelijk ongeldig te laten verklaren, en duurde het vaak jaren. De nieuwe regels passen in het streven van de paus meer bevoegdheden te geven aan lokale kerkleiders.

    • NRC