Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Ontruiming VUmc voltooid na wateroverlast

De ontruiming van het VUmc Amsterdam is gisteravond afgerond. De komende dagen wordt duidelijk wanneer de instelling zijn deuren weer kan openen.

Ambulances staan klaar voor de evacuatie van patiënten vanuit het Amsterdamse ziekenhuis VUmc.
Ambulances staan klaar voor de evacuatie van patiënten vanuit het Amsterdamse ziekenhuis VUmc. Foto: ANP / Remko de Waal

De ontruiming van het VUmc Amsterdam is gisteravond afgerond. Om 23.30 uur berichtte het ziekenhuis dat alle 339 patiënten waren overgeplaatst naar andere instellingen. De komende dagen wordt duidelijk wanneer de instelling zijn deuren weer kan openen.

Twitter avatar VUmcAmsterdam VUmc Update wateroverlast 23.30: Alle patiënten zijn overgeplaatst. In de loop van de week zal duidelijk worden wanneer VUmc weer open kan gaan.

Het ziekenhuis werd gisterochtend opgeschrikt door een enorm waterlek door een geknapte hoofdwaterleiding, waardoor het gebouw voor een groot deel blank kwam te staan. Uit angst voor kortsluiting en brand werd zowel de gewone elektriciteit als de noodstroomvoorziening uitgeschakeld.

Het VUmc besloot over te gaan tot een volledige evacuatie nadat duidelijk was geworden dat het ketelhuis was beschadigd. In die voorziening wordt water in stoom omgezet, dat wordt gebruikt voor de verwarming van het ziekenhuis en de sterilisatie van apparatuur. Omdat het herstel van deze voorziening enige tijd gaat duren, kon het ziekenhuis goede zorg voor zijn patiënten niet garanderen.

Flinke schade

De schade aan het ziekenhuis is aanzienlijk. De onderste twee verdiepingen kwamen onder water te staan. Daar staan een aantal vitale voorzieningen voor het ziekenhuis, zoals ICT- en stroomvoorzieningen. Ook de postkamer, linnenkamer, keuken, parkeergarage, kledingruimte en het mortuarium stonden blank. Het mortuarium is “vies en onveilig”, aldus directeur Medische Zaken Pieter ter Wee, maar er zijn geen lijken nat geworden.

Patiënten zijn overgebracht naar andere locaties in Amsterdam. Dat meldt het ANP. Ook werden mensen verplaatst naar het UMC in Utrecht, naar Amstelveen, Haarlem, Hoofddorp, Alkmaar en Leiden.

Twitter avatar calhosp Calamiteitenhosp. Het @calhosp van @UMCUtrecht & @Defensie opent voor opvang geëvacueerde patiënten van @VUmc http://t.co/StQ1fpV86t http://t.co/sfIFOMXSTX

Schade aan weg

Ook op de openbare weg richtte de overstroming ernstige schade aan. Er is een groot gat van 50 vierkante meter ontstaan waarin twee auto’s (deels) zijn weggezakt. Ook zorgde de evacuatie van het VUmc tot grote verkeersopstoppingen. Waternet verwacht dat de herstelwerkzaamheden zo’n 5 tot 6 dagen gaan duren.

Lees hier ons liveblog van gisteren terug.: