Obama overweegt Europa te helpen bij vluchtelingencrisis

President Obama tijdens een toespraak twee weken geleden. Foto EPA / Mike Nelson

President Obama wil Europa te hulp schieten bij de opvang van de vele vluchtelingen die nu de Europese Unie binnenkomen. Volgens Obama hebben de Verenigde Staten de “morele verantwoordelijkheid” om iets te doen, zo liet zijn woordvoerder vanavond aan persbureau Reuters weten.

Het Witte Huis verkent nu op welke manier de VS kunnen helpen, zo stelt de zegsman. Een van de mogelijkheden is het opvangen van Syrische vluchtelingen, iets wat de VS volgens onze correspondent Guus Valk tot dusver nog nauwelijks doet. Valk zegt daarover:

“Het is nog niet duidelijk hoe serieus en vergaand deze plannen zijn. Tot nu toe hebben ze zich hier nog niet zo veel aangetrokken van de Syrische vluchtelingencrisis. Er zijn bijna geen Syriërs opgenomen, heel weinig althans. Maar de roep om iets te doen neemt toe.”

Eerder vandaag maakte Australië al bekend dat het meer vluchtelingen uit Syrië gaat opnemen. Het land wil in totaal 12.000 Syriërs opvangen, zo zei premier Tony Abott. Die komen bovenop de 13.750 migranten die Australië ieder jaar toelaat. Het land kent normaliter een zeer streng asielbeleid.

Ook maakt Australië geld vrij om zo’n 240.000 Syriërs en Irakezen op te vangen in vluchtelingenkampen in de regio. Daar trekt Abott 28 miljoen euro voor uit. Sinds 2011 heeft Australië 202 miljoen euro geïnvesteerd in het tegengaan van de humanitaire crisis in Irak en Syrië.

In Europa zelf wordt voorlopig plek gemaakt voor 160.000 vluchtelingen, zo legde voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie vandaag uit. Voor de zomer had Juncker al voorgesteld om 40.000 vluchtelingen op te vangen, maar dat aantal wil hij nu met 120.000 verhogen.

    • Joost Pijpker