Net zo goed als een TED-talk

Was het maar waar dat elke presentatie, speech of peptalk zo goed was als de gemiddelde TED-talk. De praatjes op die TED-events hebben dezelfde impact als een boek dat in de leesclub van Oprah komt of, op kleinere schaal, in DWDD wordt opgehemeld.

Als de baas zich alleen al eens aan die achttien minuten zou houden die er voor een TED-talk staat dan zou dat meestal al een hoop schelen. Maar als ook de regels worden gevolgd die Carmine Gallo destilleerde uit 500 TED-talks kan het niet meer misgaan.

Authenticiteit, gebruik van beelden, humor, impact, het hoort allemaal bij een goede presentatie en/of toespraak. En je krijgt het maar zelden zoals het echt hoort. De voorbeelden uit de TED-talks, de heldere opsplitsing in thema’s en het gevoel voor detail (bijvoorbeeld de snelheid van spreken) maken van Spreek als TED een must voor de regelmatige spreker of de leergierige spreker. De meer dan 250 pagina’s zijn wat veel van het goede, maar in een goede toespraak wordt óók het nodige herhaald.