Mislukte tap bij Van Rey is domme pech, volgens OM

De rechtszaak tegen oud-VVD-politicus Jos van Rey spitst zich toe op details: moest hij voor twee of vier gasten betalen?

Officier van justitie Esther Sachs trok gisteren liefst een half uur uit om nog maar eens uit te leggen dat een storing belette dat in september 2012 een telefoongesprek tussen toenmalig staatssecretaris Fred Teeven en zijn mede-VVD’er Jos van Rey werd opgenomen. Justitie tapte de laatste af vanwege een corruptieverdenking, maar net dat gesprek over een burgemeestersbenoeming in Roermond werd niet vastgelegd.

Domme pech, legde de officier van justitie uit tijdens de regiezitting voor de rechtbank van Rotterdam. Daar konden advocaten van de oud-wethouder van Roermond en de eveneens verdachte projectontwikkelaar Piet van Pol en collega-VVD-wethouder Tilman Schreurs (allen afwezig) onderzoekswensen laten horen.

Van Reys advocate Gitte Stevens wil verder onderzoek naar het niet opnemen van het gesprek. Bewuste obstructie is volgens haar zo ernstig dat het zou moeten leiden tot het niet ontvankelijk verklaren van het OM. Tijdens het verhoor van Teeven werd niet geïnformeerd naar de inhoud van het gesprek met Van Rey. Ook werd hem niet gevraagd of hij de taps tijdelijk had laten stilleggen.

Gisteren werd nog eens duidelijk dat het proces tegen Van Rey en zijn medeverdachten een zaak van lange adem gaat worden. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal op zijn vroegst volgend voorjaar plaatsvinden en mogelijk zelfs pas in het najaar. Het is dan vier jaar geleden dat justitie met invallen, onder meer bij Van Rey thuis en op het Roermondse gemeentehuis, duidelijk maakte dat ze bezig was met een grootschalig onderzoek vanwege corruptie en aanverwante beschuldigingen.

Rooskleurig beeld

Het Openbaar Ministerie zegt dat inmiddels 44 van de 79 eerder door de rechtbank toegewezen getuigen zijn gehoord. Volgens advocaat Stevens schetst justitie een te rooskleurig beeld van de voortgang van het onderzoek. „In de zaak van mijn cliënt zijn pas zeventien van de 42 getuigen gehoord.”

De inhoudelijke behandeling lijkt een juridisch loopgravengevecht te worden. Gisteren werd duidelijk dat Van Rey persoonlijk de volledige geluidsopnamen van alle voor hem relevante verhoren terugluistert. Stevens maakte gisteren duidelijk op welk detailniveau straks geredetwist zal worden. Volgens de raadsvrouw wemelt het van de niet of slecht onderbouwde aannames, onvolledigheden en onwaarheden. Ze noemde een reis naar Saint-Tropez die niet zou hebben plaatsgevonden en een diner waarbij Van Rey had moeten betalen voor vier van de acht couverts. „Terwijl zes van de acht gasten er op uitnodiging van Van Pol zaten.”

Officier van justitie Sachs bracht daar tegenin dat het Van Pol en Van Rey vrijstaat zelf verklaringen af te leggen over gedane uitgaven, maar dat ze zich beroepen op hun zwijgrecht.

Van Pol werd in april en mei van dit jaar vier keer verhoord, maar stopte na oplopende irritatie met antwoorden. Sindsdien beroept hij zich op zijn zwijgrecht. Van Pols advocaat Peer Szymkowiak: „Mijn cliënt kreeg alleen maar vragen over details. Wat hij precies gezegd zou hebben in mails van tien of meer jaar geleden. Terwijl hij wilde verklaren over zijn betrokkenheid bij projecten en de grote lijnen.” Van Rey heeft laten weten dat hij pas in november verklaringen zal gaan afleggen bij de rechter-commissaris.

    • Paul van der Steen