interview

Marketing gestudeerd? Dan loop je waarschijnlijk achter

Foto iStock

Miljoeneninvesteringen, een oud-eurocommissaris als lobbyist. Mocht je er nog aan twijfelen: het zijn gouden tijden voor start-ups. Neem onlangs nog het (Nederlandse) digitale veilinghuis Catawiki, dat 75 miljoen euro wist op te halen om daarmee uit te kunnen breiden naar andere landen. Daarvoor zijn nieuwe mensen nodig. Maar wie? Daarvoor start binnenkort een nieuwe opleiding in Amsterdam: de Growth Hacking Academy.

Growth hacking? Juist. De term is afkomstig van de Amerikaanse ondernemer Sean Ellis, die zelf onder meer als ‘Head of Growth’ bij Dropbox werkte. Zijn idee: de snelle ontwikkeling van technologiën (een Instagram dat advertenties gaat plaatsen, een Persicope dat livestreams mogelijk maakt), vraagt om andere vaardigheden dan waarover de gemiddelde marketeer beschikt. Wat start-ups volgens hem nodig hebben is een marketeer 3.0:

De Growth Hacker.

De nieuwe, drie maanden durende opleiding (een samenwerking tussen de Amsterdamse universiteiten, de hogeschool, hogeschool voor de Kunsten en trainingsbureau Growth Tribe, ondersteund door de Gemeente Amsterdam) moet masterstudenten en pas afgestudeerden klaarstomen voor zo’n functie. Initiator Peter van Sabben, mede-oprichter van Growth Tribe:

“Wij leren hen skills die op de universiteit nog niet worden gedoceerd.”

De Erasmus Universiteit heeft al een start-upprogramma, de Universiteit van Amsterdam ook. Waarom is deze opleiding toch nodig?
“Die opleidingen zijn gericht op ondernemerschap. Heb ik een goed idee voor een bedrijf? Is er een markt voor? Wij leiden mensen op in te stappen als het bedrijf en het product zichzelf al hebben bewezen. Denk aan start-ups die net een investering van een paar miljoen hebben binnengekregen. Zij willen nu opschalen. De vraag naar gespecialiseerde mensen die daarbij kunnen helpen is enorm.”

Wat gaan jullie deze studenten leren?
“Een andere mindset. Snel dingen testen, risico’s durven nemen. Het is veel meer datagedreven. Op hogescholen en universiteiten is marketing nog erg traditioneel. Hoeveel mensen hebben mijn advertenties gezien? Prima, maar groei zit ook in hoeveel mensen je app hebben gedownload, hoe vaak ze terugkomen op je Facebookpagina. Je ziet nu al in Silicon Valley dat de hoofd marketing vaak geen achtergrond heeft in marketing, maar data science.”

Moeten de huidige marketingopleidingen niet gewoon worden gemoderniseerd?
“Dat is ook het doel van de UvA. Als de pilot succesvol is, dan willen ze growth hacking vanaf september volgend jaar een officieel onderdeel van de opleiding maken. Wij zouden het ook willen gaan aanbieden aan andere doelgroepen. Mensen die nu bijvoorbeeld al bij start-ups werken.”

Zit het succes van start-ups niet juist in het gewoon doen?
“Zeker. Daarom gaan de studenten ook al vrij snel in multisiciplinaire teams van drie (een ontwikkelaar, ontwerper en analist, red.) aan de slag bij een start-up. Daar zullen ze aan een echt groeiproject werken. Onder meer Catawiki, Bloomon en Randstad Direct doen mee.”

Jullie worden financieel ondersteund door Facebook. Hoe zit dat?
“Ze zien veel bedrijven die willen groeien door Facebook in te zetten, maar die moeite hebben mensen te vinden die dat goed kunnen. Onder grote klanten van hen leefde de vraag om mensen hiervoor op te leiden. Facebook gaat zelf ook workshops geven.”

Hoeveel betalen ze daarvoor?
“Die cijfers mogen we niet openbaar maken.”

Nog even over die naam. Waarom Growth Hacker?
“Ha, dat is eigenlijk een growth hack op zich. Het had ook datagedreven marketing kunnen heten, maar daarmee krijg je niet zoveel aandacht. Zo maak je het een beetje sexy.”