Schrijver Joost Zwagerman is overleden

Foto ANP

Schrijver Joost Zwagerman (52) is overleden. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd, meldde de Volkskrant gisteravond laat. De krant baseert zich op de uitgever van de schrijver, de Arbeiderspers. Die was gisteravond nog niet bereikbaar voor commentaar.

Zwagerman, die in 1963 in Alkmaar werd geboren, debuteerde op zijn 23ste met de roman De houdgreep (1986) en kreeg landelijke bekendheid door de roman Gimmick! (1989), waarin hij het Amsterdamse kunstenaarsmilieu van de jaren tachtig beschreef. Daarna publiceerde hij onder meer De buitenvrouw (1994) en de roman Zes sterren (2002), waarin hij een zelfmoordpoging van zijn vader verwerkte.

Alleen al in Nederland verkocht Zwagerman meer dan een miljoen boeken, die hem maakten tot een van de meest gelezen chroniqueurs van zijn tijd. Sinds de eeuwwisseling publiceerde hij meer essays en poëzie (Roeshoofd hemelt in 2005) dan fictie. Wel was hij nog auteur van het Boekenweekgeschenk Duel, nu vijf jaar geleden. Zwagerman was vaste gast in het televisieprogramma De wereld draait door, waar hij onder meer veelgeprezen ‘colleges’ over beeldende kunst gaf. Hij schreef regelmatig over schilders en schilderlevens in de Volkskrant, eerder had hij een column in NRC Handelsblad. In april van dit jaar maakte hij bekend over te stappen van uitgeverij De Arbeiderspers naar Hollands Diep. Daar is nog geen nieuw werk van hem gepubliceerd. Wel verscheen bij De Arbeiderspers deze maand De stilte van het licht. Schoonheid en onbehagen in de kunst. De presentatie was vandaag.

    • Arjen Fortuin