Libanese regering akkoord over aanpak vuilniscrisis

Demonstranten schuilen achter barricades in de Libanese hoofdstad Beiroet. Foto Reuters / Mohamed Azakir

De Libanese regering heeft vanavond een akkoord bereikt over een oplossing voor de vuilniscrisis die al tijdlang tot veel onrust in het land leidde. Na lang overleggen werd de partij van premier Tammam Salam het eens met de overige regeringspartijen, zo meldt de minister van informatie aan persbureau Reuters.

In de afspraken krijgen gemeenten een grotere rol bij het ophalen en verwerken van afval, aldus de minister. Om tot het akkoord te komen was een noodoverleg tussen de verschillende regeringspartijen nodig. De partij van Salam kon het namelijk lange tijd niet eens worden met andere partijen in de regering.

‘Vuilniscrisis symbool voor groter probleem’

Eind vorige maand leidde de afvalcrisis in Libanon een paar keer tot flinke rellen. Betogers gingen in hoofdstad Beiroet de straat op om hun onvrede te betuigen over de politieke leiders van Libanon. Directe aanleiding voor de demonstraties is de vuilniscrisis in het land. Sinds het sluiten van een grote vuilnisbelt groeit de afvalberg in de Libanese hoofdstad namelijk in rap tempo.

Volgens de demonstranten staat het vuilnisprobleem symbool voor een groter probleem: het beleid van de regering. Ze eisen het aftreden van premier Tammam Salam en diens kabinet. Bij de verschillende betogingen waren duizenden mensen aanwezig. Zij gooiden met onder meer stenen, flessen en takken naar de politie.

    • Joost Pijpker