Kunst markt

Wat keramische sculptuur uit 2009 van de Chinese beeldhouwer Zhao Meng (1967). Formaat: 27,9 cm hoog. Op 15 september te koop op de ‘Monochrome’-veiling bij Sotheby’s in New York. Richtprijs: 5.000-7.000 dollar (4.500-6.400 euro). Online catalogus: sotheby’s.com

Bijzonderheid Dit is een moderne interpretatie van een zogeheten lingbi, een filosofensteen. Tijdens de Song dynastie (960-1279) ontdekten Chinese geleerden de esthetische en spirituele kwaliteiten van door de natuur gevormde, niet bewerkte stenen. Dit is een kunstmatige versie van zo’n organisch gevormde steen.

Goede koop?Floris van der Ven van Vanderven Oriental Art in Den Bosch: „Dit is een knipoog naar een Chinees fenomeen. Ik heb al eens geprobeerd werk van Zhao Meng te kopen – niet aan te komen. Dit is erg de smaak van het moment en toch nog steeds betaalbaar. En ik verwacht dat het nog meer in trek zal komen.”