Kroonjuweel Nordic van Imtech nu ook verkocht

Exterieur van het hoofdkantoor van Imtech Marine in Rotterdam.
Exterieur van het hoofdkantoor van Imtech Marine in Rotterdam. Foto ANP/ Olaf Kraak

Weer zijn stukken van het failliete installatiebedrijf Imtech verkocht. Het grootste overgebleven onderdeel, de Scandinavische tak, heeft nu ook een nieuwe eigenaar. Investeringsmaatschappij Triton, gevestigd op het kanaaleiland Jersey, heeft Imtech Nordic gekocht. Dat heeft Triton op zijn website gemeld.

Direct na het faillissement van moederholding Imtech (22.000 werknemers) vorige maand hebben de banken van Imtech zich de winstgevende Scandinavische divisie toegeëigend door hun pandrechten uit te oefenen. Maar het was nog niet bekend of de banken Imtech Nordic – installateur van verwarming- en ventilatiesystemen – al hadden doorverkocht.

Naar nu blijkt heeft Triton de tak dus overgenomen. Triton investeert in bedrijven in negen landen, met name in Noord-Europa. Samen hebben die bedrijven een omzet van 13 miljard euro.

Bedrag onbekend

Hoeveel Triton voor Imtech Nordic heeft betaald, is niet bekend. Eerder zeiden betrokkenen dat de banken 130 miljoen euro voor de divisie dachten te kunnen krijgen. Imtech Nordic zorgde voor eenvijfde van de omzet van het moederbedrijf. Er werken 5.000 mensen, in Zweden, Noorwegen en Finland.

De curatoren van Imtech brachten eerder steeds persberichten uit als een bedrijfsonderdeel verkocht was. Nu hebben ze dat niet gedaan, omdat de banken Imtech Nordic hebben verkocht, niet de curatoren.

Wat niet verkocht wordt, gaat failliet. Eerder ging het grote Nederlandse onderdeel Building Services al failliet. Nu is dat ook gebeurd met het onderdeel Imtech Industrial Services, zo maakten de curatoren gisteren bekend. Enkele activiteiten van het Nederlandse Industrial Services zijn al doorverkocht, aan vier verschillende partijen. Een meerderheid van 900 mensen behoudt volgens de curatoren hun baan.

Stukjes

Ook Imtech UK is failliet verklaard, zo lieten de curatoren weten. De Britse curator heeft de aandelen Imtech UK vervolgens direct weten te verkopen aan investeringsmaatschappij Endless. Deze zelfde partij heeft ook Imtech Ierland overgenomen. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland werken 2.600 mensen voor Imtech. Ook de Duitse tak van Imtech is failliet – die is al eerder omgevallen dan de moederholding zelf.

Er zijn nu nog een paar stukjes Imtech over: de onderdelen in Spanje, Polen en Luxemburg. De verkoop van Imtech Spain is bijna rond, zeggen betrokkenen.

    • Teri van der Heijden