Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Kroongetuige Ahmed S. zegt verklaring verzonnen te hebben

De belangrijkste getuige in Haagse ‘ronselproces’ heeft zijn verklaring verzonnen. Dat zegt de getuige, Ahmed S., vandaag in een vraaggesprek met NRC. Naar verwachting wordt hij morgen onder ede gehoord door de rechter.

Foto ANP / Roos Koole

De belangrijkste getuige in het Haagse ‘ronselproces’ heeft zijn verklaring verzonnen. Dat zegt de getuige, Ahmed S., vandaag in een vraaggesprek met NRC. Naar verwachting wordt hij morgen onder ede gehoord door de rechter.

De 22-jarige Ahmed S. maakte deel uit van een Haagse groep moslims waarvan de hoofdrolspelers worden vervolgd voor ronselpraktijken. Begin 2014 legde S. een belastende verklaring af bij de politie. Hij zei destijds dat de groep hem heeft “gehersenspoeld”. Ze lieten hem jihadfilmpjes zien en “verheerlijken” jihadstrijders in Syrië. S. beweerde bovendien dat Azzedine C., de voornaamste verdachte, tegen hem zou hebben gezegd: “Als je kunt helpen, moet je naar Syrië gaan om te strijden”. Dat maakt de getuigenis cruciaal voor justitie, die de groep veroordeeld wil krijgen als terroristische organisatie.

Maar S. zegt nu dat hij zijn verklaring compleet heeft “verzonnen”. Toen hij met de politie sprak, zat hij zelf vast wegens ronselen. Om vrijuit te gaan probeerde hij de schuld op de anderen af te schuiven, zegt S.

“Ik ben gaan meepraten met de recherche. Als de recherche vroeg: ‘Hebben zij je gehersenspoeld?’, zei ik: ‘Ja, zij waren het’. Omdat ik dacht dat ze dat wilden horen.”

S. ging uiteindelijk vrijuit, zijn zaak is geseponeerd.

Het Openbaar Ministerie hecht nog wel waarde aan zijn oorspronkelijke verklaring. Men vermoedt dat S. onder druk is gezet door zijn voormalige vrienden om zijn getuigenis in te trekken. S. ontkent dat. Hij heeft afstand genomen van zijn oude vrienden, zegt hij.