KRO-NCRV: vluchtelingen opvangen in leeg kantoor

Het wordt geen Big Brother, zegt KRO-NCRV-baas Abbenhuis. Hij wil vluchtelingen opvangen in een leegstaand deel van zijn kantoor. Ook andere omroepen willen migranten helpen.

‘We willen méér doen dan alleen een thema-avond organiseren en een gironummer laten zien.’ Omroepdirecteur Coen Abbenhuis legt uit waarom KRO-NCRV en AVROTROS samen een verdieping van het omroepgebouw beschikbaar stellen voor de noodopvang van honderd vluchtelingen. Net als vele Nederlanders wilde de omroep iets dóen: „Wij staan voor omkijken naar andere mensen, voor solidariteit. En die verdieping staat toch leeg.”

De inwonende vluchtelingen op tv laten zien is absoluut niet het uitgangspunt, benadrukt Abbenhuis. Maar hij verwacht dat, mocht het plan doorgaan, er zeker contact zal zijn tussen verslaggevers en de mensen op de eerste verdieping: „Het is vrij uniek, mensen opnemen in een kantoor waarin ook gewerkt wordt. En wij zijn een journalistieke organisatie. We willen graag de verhalen vertellen van deze gewone mensen, met een voor- en een achternaam, die uit erbarmelijke omstandigheden komen.” Hij benadrukt dat het geen Big Brother met vluchtelingen wordt: „We gaan niet filmen hoe mensen uit bed stappen en hun tanden poetsen.”

KRO-NCRV is niet de enige, alle omroepen willen graag wat betekenen voor de noodopvang in hun stad. En de leegstand in Hilversum, sinds de omroepfusies van 2014, biedt mogelijkheden. AVRO en TROS gingen bijvoorbeeld samenwonen in het oude gebouw van de Wereldomroep. De AVRO liet voornoemde verdieping leeg achter in het AKN-gebouw. En de TROS liet een pand achter van 6.410 m2 (volgens Funda), dat ook nog steeds leeg staat.

VPRO-directeur Lennart van der Meulen, die namens de publieke omroepen spreekt: „We moeten eerst met eigenaren gaan praten, maar het TROS-gebouw zou inderdaad ook geschikt zijn. Dat is vroeger een school geweest – Joop den Uyl heeft daar nog op gezeten – dus er zitten nog toiletblokken in.” Verder wijst hij op het voormalige pand van facilitair tv-bedrijf Cinevideo (723 m2).

En de omroepen willen meer doen. „We kunnen bijvoorbeeld werkplekken inrichten voor de vluchtelingen.” Van der Meulen doelt hier op een bureau met computer en een telefoon. „Zo kun je de opvang verrijken, zodat het meer is dan alleen wat tweedehands meuk en bedden.” De VPRO wil zelf een online platform bouwen waarop de Syriërs met elkaar kunnen communiceren. Een soort virtuele opvang. Verder denkt hij aan het verstrekken van leermiddelen, van bijvoorbeeld Teleac of Sesamstraat.

De omroepplannen passen in het ‘Opvangverbond’ in de Gooi en Vechtstreek. Na een oproep van het het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) hebben gemeentes, scholen, kerken, sportclubs en omroepen met elkaar afgesproken om honderden asielzoekers te gaan opvangen. Burgemeester Broertjes van Hilversum maakte die plannen gisteren bekend.

Het is nog niet zover, de verdieping van KRO-NCRV staat slechts op een groslijst van mogelijke locaties in het Gooi, waaruit het COA gaat kiezen. Beide omroepdirecteuren benadrukken dat voor de opvang alleen uit de verenigingskas wordt geput, dus niet uit belastinggeld.

    • Wilfred Takken