Kijken: odes van Joost Zwagerman aan de kunst

De laatste jaren hield de gisteren overleden Joost Zwagerman zich vooral bezig met de beeldende kunst, zowel op tv als in zijn boeken. Bekijk hier een aantal colleges die hij gaf over beroemde schilders en toespraken die hij hield bij de opening van een expositie.

Schermafbeelding DWDD

De laatste jaren hield de gisteren overleden Joost Zwagerman zich vooral bezig met de beeldende kunst, zowel op tv als in zijn boeken zoals in Alles is gekleurd (2011). Bekijk hier een aantal colleges die hij gaf over beroemde schilders en toespraken die hij hield bij de opening van een expositie.

Zwagerman bleek de afgelopen jaren niet alleen een begenadigd schrijver, maar ook iemand die bevlogen en meeslepend kon vertellen over kunst, waarom hij bepaalde schilders bewonderde en wat er bijzonder was aan specifieke schilderijen. Vaak vertelde hij ook tijdens bijeenkomsten de anekdote over de eerste keer dat hij in aanraking kwam met kunst en het monochrome schilderij Blauw van Yves Klein (1928-1962) zag.

Bij De Wereld Draait Door, waar hij de afgelopen jaren ook een aantal colleges gaf over beelden kunst, wijdde hij ook een hele aflevering aan de kleur blauw in schilderijen en aan de Franse kunstschilder Yves Klein. Zwagerman legt in de colleges niet alleen historische verbanden, maar licht ook de werkwijze toe van schilders toe en probeert de bedoeling van de schilder te duiden.

‘Liechtenstein, is he the worst painter in the US?’
Over de overzichtstentoonstelling van Roy Liechtenstein in het Londen Tate Modern in 2013:

Het moment dat Malevitsj zijn eigen beeldtaal vond
In het najaar van 2013 opent het Stedelijk Museum in Amsterdam een grote overzichtstentoonstelling over ‘Kazimir Malevitsj en de Russische avant-garde’. Zwagerman legt uit dat het zo bijzonder is dat Malevitsj vanuit Moskou de avantgarde op de voet volgde:

De zoektocht naar de stilte
Van Nieuwkerk komt er vaak in de tien minuten durende monoloog die Zwagerman in DWDD houdt niet doorheen, zo enthousiast vertelt hij. In 2012 probeert Zwagerman toe te lichten hoe kunstenaars, schilders en musici stilte proberen vast te leggen:

‘Dumas verheft iets actueels tot beeldcultuur’
Van Marlene Dumas was Zwagerman een grote fan. In 2014 heeft het Stedelijk Museum een retroperspectief van de beroemde Zuid-Afrikaanse schilder Marlene Dumas, die sinds 1976 in Nederland woont.

Lijnen en cirkels van Van Gogh wijzen op psychische stoornissen
Naar aanleiding van het Vincent van Gogh-jaar, het is 125 jaar geleden dat de schilder overleed, wijdde Zwagerman afgelopen mei nog een college aan de ‘gekwelde kunstenaar’:

‘Rothko is moeilijker na te maken dan de Nachtwacht’
In april gaf Zwagerman in de Utrechtse Geertekerk een preek over het geloof in de literatuur en de moderne kunst. Daarbij nam hij het boek van Religie voor atheïsten van Alain de Botton als leidraad:

    • Anouk Eigenraam