Juncker over vluchtelingen: nu is niet het moment om angstig te zijn

Juncker tijdens zijn eerste State of the Union in Straatsburg. Foto EPA / Patrick Seeger

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, sprak vanmorgen in zijn State of the Union in het Europees Parlement zijn zorgen uit over Europa. Hij zei onder meer dat Europa zich niet in een goede toestand bevindt.

“Het ontbreekt op dit moment aan Europa en er is ook geen eenheid. Dat moeten we veranderen.” Hiermee doelt Juncker op de vluchtelingencrisis die Europa verdeelt. Er zijn veel landen die geen vluchtelingen willen opnemen. De voorzitter van de Europese Commissie riep op tot menselijkheid:

“We moeten ons herinneren dat Europa een continent is waar iedereen ooit vluchteling is geweest. De cijfers zijn indrukwekkend, maar dit is niet het moment om angstig te zijn. Het is tijd voor een moedige en vastberaden actie van de Europese Unie.”

‘Europa moet mensen helpen’

Volgens Juncker is asiel een van de belangrijkste Europese en menselijke waarden. Hij sprak over Europa als ‘een plaats van hoop’.

“Europa is veruit het rijkste continent ter wereld, het is een plek van vrede en stabiliteit. Daar moeten we trots op zijn. We moeten de mensen helpen die vluchten voor oorlog en onderdrukking.”

’22 lidstaten moeten 120.000 vluchtelingen opvangen’

De voorzitter van de Europese Commissie riep 22 lidstaten nogmaals op de 120.000 vluchtelingen die via Griekenland, Italië en Hongarije naar Europa komen op te nemen. Hiermee komt het aantal vluchtelingen dat Europa opneemt op 160.000. Een aantal Baltische staten wordt ontzien; zij hebben door hun Sovjet-verleden al te maken met (Russische) minderheden.

Juncker zei dat het opnemen van de vluchtelingen deze keer verplicht zal zijn. Hoewel: lidstaten mogen zelf nog stemmen over het voorstel. Hoe de verdeling precies zal zijn, legt hij maandag uit in een ministeriële top over migratie in Brussel. Ook pleitte Juncker voor een permanent ‘relocatiemechanisme’ en voor een hulpfonds van 1,8 miljard euro voor onder meer armoedebestrijding in Noord-Afrika.

Zaken in perspectief

Volgens Juncker kan de EU niet “het leed van de hele wereld” op zich nemen, maar hij vroeg wel om de zaken in perspectief te zien. De huidige vluchtelingenstroom beslaat volgens hem 0,11 procent van de Europese bevolking. “In een land als Libanon, dat eenvijfde van onze welvaart kent, gaat het om 25 procent van de bevolking.”

Merkel: vluchtelingen moeten snel taal leren en baan vinden

Angela Merkel hoopt dat de vluchtelingen die nu naar Duitsland komen, integreren in het land. Dat zei ze vanmorgen in het parlement. Ze wil dat de mensen die asiel komen zoeken in Duitsland snel de taal leren en een baan vinden. Volgens Merkel moeten ook de Duitsers hun houding aanpassen nu het ernaar uitziet dat er dit jaar 800.000 vluchtelingen in Duitsland komen wonen.

“Veel van hen zullen inwoners van ons land worden. Integratie moet vanaf het begin de topprioriteit zijn.”

Ook gaf ze aan dat economische vluchtelingen niet welkom zijn. “Zij die hier om economische motieven komen, kunnen niet blijven. Hoe moeilijk hun leven ook mag zijn, zo is het nou eenmaal.”

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen (leestijd ongeveer 16 minuten).
    • Marissa van Loon
    • Stéphane Alonso