Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Journalist Fréderike Geerdink wordt Turkije uitgezet

De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink na haar rechtszaak in Diyarbakir, Turkije.
De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink na haar rechtszaak in Diyarbakir, Turkije. Foto EPA

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink wordt Turkije uitgezet. De Turkse autoriteiten zijn op dit moment bezig het papierwerk in orde te maken om haar te kunnen deporteren. Dat melden meerdere bronnen aan NRC.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Deportatie van @fgeerdink komt steeds dichterbij. Ze is nog in Yüksekova waar gewerkt wordt aan de papieren om haar uit te zetten.

Volgens haar advocaat Davut Uzunkopru wordt Geerdink beschuldigd van ‘het helpen van een terroristische organisatie’. Geerdink werd in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt terwijl ze aan het werk was in de provincie Hakkari, aan de grens met Irak. Ze volgde daar een groep Koerdische activisten die een menselijk schild wilden vormen tussen guerrilla’s van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK en het Turkse leger.

Vrijgelaten

De afgelopen dagen werden de leden van de groep verhoord en voorgeleid. Gisteravond leek het er op dat Geerdink zou worden vrijgelaten, meldde haar advocaat. Kort daarop werd echter duidelijk dat Turkije werken aan haar deportatie.

Geerdink wordt al langer gewantrouwd door de Turkse autoriteiten. Ze heeft zich toegelegd op berichtgeving over de grote Koerdische minderheid in Turkije. Die strijdt al decennia, met en zonder wapens, voor erkenning en zelfbeschikking. Dat was in Turkije lang een taboe onderwerp en is nog altijd een uiterst gevoelig thema. Geerdink woont in Diyarbakir, de grootste Koerdische stad in Turkije.

Eerder opgepakt - en vrijgesproken

In januari werd ze opgepakt om te worden verhoord omdat ze werd verdacht van ‘propaganda maken voor een terroristische organisatie’, de verboden Koerdische terreurgroep PKK. In april werd ze vrijgesproken. De rechter vond dat haar werk onder persvrijheid viel. Een paar dagen later besloot de aanklager in hoger beroep te gaan. Dat loopt nog.

Veel niet-Koerden in Turkije zien Geerdink als een journalist die teveel op de hand is van de Koerdische beweging. In een bericht in pro-regeringskrant Sabah vanmiddag over haar ophanden zijnde deportatie wordt Geerdink omschreven als ‘PKK-supporter’. Zelf hamert Geerdink er altijd op dat ze professioneel haar werk doet en steeds hoor- en wederhoor pleegt.

Reactie NVJ

NVJ-secretaris Thomas Bruning stelde zondag dat Turkije niet meer geïnteresseerd lijkt in persvrijheid. Op het gebied van persvrijheid is de reputatie van het land zeer slecht. Bruning op de website van de NVJ:

“De situatie was al zorgelijk voor Turkse media, maar nu kunnen buitenlandse journalisten hun werk ook niet meer doen.”

Lees ook in nrc.next: Ze zit weer in de Turkse gevangenis, over de arrestatie van Geerdink.