Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Journalist Fréderike Geerdink in vliegtuig naar Nederland

De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink is per vliegtuig vanuit Turkije onderweg naar Nederland. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink na haar rechtszaak in Diyarbakir, Turkije.
De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink na haar rechtszaak in Diyarbakir, Turkije. Foto AFP / Ilyas Akengin

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is per vliegtuig vanuit Turkije onderweg naar Nederland. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Geerdink is Turkije uitgezet, omdat ze volgens haar advocaat Davut Uzunkopru wordt beschuldigd van “het helpen van een terroristische organisatie”.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders liet zojuist weten de uitzetting van Geerdink “een slechte zaak te vinden”.

Er is nog veel onduidelijk over hoe het proces precies is verlopen. Dat moet de komende periode duidelijk worden, zowel in contact met haar als zeker ook met de Turkse autoriteiten, aldus het ministerie, dat in contact staat met haar familie.

Geerdink werd in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt terwijl ze aan het werk was in de provincie Hakkari, aan de grens met Irak. Ze volgde daar een groep Koerdische activisten die een menselijk schild wilden vormen tussen guerrilla’s van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK en het Turkse leger.

EERDER OPGEPAKT - EN VRIJGESPROKEN

Onze correspondent Marloes de Koning schreef eerder vandaag dat Geerdink in januari ook opgepakt werd:

“Ze is toen verhoord omdat ze werd verdacht van ‘propaganda maken voor een terroristische organisatie’, de verboden Koerdische terreurgroep PKK. In april werd ze vrijgesproken. De rechter vond dat haar werk onder persvrijheid viel. Een paar dagen later besloot de aanklager in hoger beroep te gaan. Dat loopt nog.”