Jordaanse prins doet nieuwe gooi naar presidentschap FIFA

De Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein tijdens een congres eergisteren in Manchester. Foto AFP/Paul Ellis

De Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein heeft zich officieel kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de FIFA. Bij de vorige verkiezingen verloor de prins van Sepp Blatter, maar die stapte op na een groot corruptieschandaal dat de wereldvoetbalbond nog steeds in zijn greep houdt.

De prins maakte zijn kandidatuur zelf bekend tijdens een speech in Amman. Hij gaat het opnemen tegen Michel Platini, de huidige Franse voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, en tegen de voormalige vice-president van de Aziatische voetbalbond Chung Mong-joon uit Zuid-Korea. De verkiezing is op 26 februari 2016. Kandidaten mogen zichzelf tot vier maanden van tevoren aanmelden.

NRC-sportredacteur Bart Hinke geeft prins Ali weinig kans:

“Ik vermoedde eigenlijk al dat zijn rol was uitgespeeld, maar ik weet niet welk lobbywerk hij in de tussentijd heeft gedaan. Vermoedelijk zal het niet genoeg zijn, want de UEFA, waaronder de KNVB, en de Aziatische landen steunen Platini, net als sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah van Koeweit die een dermate grote invloed heeft dat hij de verkiezingen kan beslissen. Het enige wat Bin Al-Hussein voor zich heeft werken is dat hij onbesmet is, in tegenstelling tot Platini. Maar op het afgelopen verkiezingscongres maakte hij een timide indruk en een slechte beurt door zich voortijdig terug te trekken.”

geen verrassing

Net als bij Platini komt de kandidaatstelling van Bin Al-Hussein niet als een verrassing. Toen de Fransman zich kandidaat stelde, noemde de prins de oud-voetballer “niet goed is voor de FIFA”. Volgens Bin Al-Hussein moet er een einde komen aan de “achterkamerpolitiek” bij de bond.

Bij de verkiezing in mei trok de prins zich terug in de tweede ronde van de verkiezing, nadat de eerste ronde door tegenstander Sepp Blatter was gewonnen met 133 van de benodigde 140 stemmen. Blatter begon daarop onder grote druk aan zijn vijfde termijn, maar verraste kort daarna de wereld door zijn aftreden aan te kondigen.

    • Sam de Voogt