Hennis: geen plaats voor salafisten in het leger

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie op een foto uit juli. Foto ANP / Bart Maat

Binnen de krijgsmacht is geen plek voor salafisten. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag in een debat met de Tweede Kamer. Ze zei dat moslims in het leger erg waardevol zijn. Hennis reageerde daarmee op het verzoek van de partij van Wilders om alle moslims uit het leger te weren.

Ze zei:

“Ook islamitische militairen zijn bereid om in het uiterste geval hun leven te geven voor de vrijheid van de Nederlanders, ook voor aanhangers van de PVV.”

Maar aanhangers van de meer fundamentalistische stroming zijn volgens haar niet welkom. Dat geldt overigens ook voor militairen die er andere extremistische denkbeelden op nahouden: neonazi’s bijvoorbeeld “of extreemlinkse dierenknuffelaars”, verduidelijkte haar woordvoerder na afloop.

De discussie over moslims binnen de krijgsmacht is aangewakkerd door het bericht vorige week dat een 26-jarige sergeant van de luchtmacht zich waarschijnlijk in Syrië bij Islamitische Staat (IS) heeft aangesloten.

Defensie registreert geloof werknemers niet centraal

Onbekend is hoeveel islamitische militairen in dienst zijn. Defensie registreert niet centraal welk geloof alle medewerkers aanhangen, maar in hun screening wordt wel aandacht besteed aan hun denkbeelden. Ook daarna worden zij in de gaten gehouden. Een Defensiewoordvoerder zegt daarover:

“Als wij signalen krijgen dat iemand er denkbeelden op nahoudt die niet in overeenstemming zijn met de grondbeginselen van de Nederlandse rechtstraat, wordt hun VGB (Verklaring van Geen Bezwaar) ingetrokken.”

Het intrekken van die verklaring betekent ontslag voor een militair.

‘Omkomen in Syrië beter dan terugkeren’

Radicalisering gaat niet altijd gepaard met het openlijk lidmaatschap van een jihadistische groepering, maar kan ook in isolement plaatsvinden. Bij de militair die zich bij IS heeft aangesloten zag Defensie de signalen te laat.

Hennis werd in de Kamer ook gevraagd wat zij vond van de uitspraak van premier Mark Rutte dat de IS-militair beter in Syrië om kon komen dan terug te keren. Rutte had zoiets ook al gezegd tijdens de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten. Hennis zei op “dezelfde meerkeuzevraag” exact hetzelfde antwoord had gegeven. Maar benadrukte dat dit niet het kabinetsbeleid is.

    • Emilie van Outeren