Heineken stapt in VS in ambachtelijke bieren

Bierbrouwer Heineken neemt een belang van 50 procent in Lagunitas Brewing Company, een grote ambachtelijke brouwerij in de Verenigde Staten. Dat heeft het concern gisteren bekendgemaakt. Hoeveel Heineken voor de aandelen betaalt, is niet bekend.

Het in 1993 in Californië opgerichte Lagunitas is de op vier na grootste microbrouwerij in de VS. Het bedrijf heeft twee brouwerijen en een derde in aanbouw en telt circa 650 werknemers. Behalve in de VS is het bier te koop in Groot-Brittannië, Canada, Zweden en Japan. Oprichter en topman Tony Magee blijft Lagunitas leiden en ook de rest van het management blijft aan.

De overname, die vermoedelijk nog dit jaar wordt afgerond, biedt Heineken toegang tot de snelgroeiende markt van ambachtelijk gebrouwen craft-bieren op de zeer competitieve Amerikaanse biermarkt. In de VS heeft Heineken een marktaandeel van 4 tot 4,5 procent. De concurrentie komt van zowel conglomeraten als Anheuser-Busch en MillerCoors als van snelgroeiende ambachtelijke brouwerijen die inmiddels gezamenlijk een marktaandeel hebben van 11 procent.

Lagunitas produceert dit jaar naar verwachting in totaal circa 1 miljoen hectoliter bier. De IPA (India pale ale) van Lagunitas is de grootste in zijn soort in de VS. Het Nederlandse Heineken produceert jaarlijks meer dan 180 miljoen hectoliter bier.