Groningse wiettelers krijgen in hoger beroep 3 maanden voorwaardelijk

Hennepplantjes in een bedrijfspand in Zaltbommel.
Hennepplantjes in een bedrijfspand in Zaltbommel. Foto ANP/Piroschka van de Wouw

Twee Groningse wietkwekers hebben in hoger beroep van het gerechtshof in Leeuwarden een voorwaardelijke celstraf van drie maanden gekregen. Daarmee wordt een uitspraak van de Groningse rechtbank deels teniet gedaan. Die bevond vorig jaar de wiettelers ook schuldig maar legde geen straf op omdat ze op verantwoorde wijze teelden.

Volgens het hof is het niet opleggen van straf onvoldoende omdat daarvoor enkel ruimte zou zijn geweest als de twee verdachten een proefproces hadden uitgelokt - iets wat de twee verdachten wilden omdat ze het niet eens zijn met het softdrugsbeleid - en vervolgens de uitspraak van de rechtbank hadden afgewacht. Dat heeft het duo niet gedaan; vlak na een eerste inval in 2010 zijn ze opnieuw begonnen met het telen van wiet op grote schaal. En dit hebben de verdachten in de ogen van het hof meerdere malen gedaan na invallen. Daarom legt het hof toch een straf op.

Advocaat Sidney Smeets van de twee wiettelers over de uitspraak:

Twitter avatar advocaatsmeets Sidney Smeets Aangezien justitie jaren wachtte met vervolgen zijn cliënten doorgegaan met veilig eb verantwoord kweken. Dat verwijt het hof hen nu…
Twitter avatar advocaatsmeets Sidney Smeets Het signaal dat het hof Leeuwarden impliciet afgeeft is dubbel: gedoogbeleid faalt, dus liever ideale kwekers, maar straf krijg je toch.
Twitter avatar advocaatsmeets Sidney Smeets Signaal dat hof Leeuwarden geeft: u kunt beter illegaal telen voor het snelle geld want veilig en verantwoord telen is net zo strafbaar.

2.500 planten bij ‘modelkwekers’

De uitspraak van de rechter vorig jaar werd gezien als een ‘bom onder het softdrugsbeleid‘, in de woorden van D66-parlementariër Magda Berndsen. Het toonde de paradox van het Nederlandse softdrugsbeleid aan: roken mag, (ver)kopen mag, maar telen en aanleveren in grote hoeveelheden niet.

Ondanks de eis van een werkstraf van 180 en 120 uur van de officier van justitie oordeelde de rechter dat de twee verdachten geen straf kregen omdat ze ‘modelkwekers’ waren. Het duo uit Bierum, dat uit principe wiet verbouwt, teelde sinds 2009 wiet op biologisch wijze en tapte geen elektriciteit af. De twee droegen daarnaast belasting af. Daarover waren afspraken gemaakt met de fiscus. Hun producten leverden ze af aan bevriende coffeeshops met vergunningen.

Desondanks besloot justitie sinds 2010 tot het doen van verschillende invallen bij de twee verdachten. In Bellingwolde en Bierum werden plantages van hen opgerold waarbij meer dan 2.500 wietplanten in beslag zijn genomen. Daarnaast trof de politie negenhonderd stekken en acht kilo henneptoppen aan.

Lees ook in NRC Handelsblad over de uitspraak van vorig jaar: Rechter volgt wietparadox of een interview met de twee kwekers: John is de man van de achterdeur