Treinverkeer stilgelegd bij Duits-Deense grens wegens vluchtelingen

Het treinverkeer tussen Duitsland en Denemarken is voor onbepaalde tijd stilgelegd. Foto AP / Ida Munch

De Deense staatsspoorwegen hebben vandaag voor onbepaalde tijd het treinverkeer tussen Duitsland en Denemarken stilgelegd. Om de stroom vluchtelingen tegen te houden, die van vanuit Duitsland naar Zweden wil, hebben de Deense spoorwegen de verbinding met Duitsland onderbroken, zo schrijft persbureau Reuters.

Ook heeft de politie de veerdienst tussen het Duitse Fehmarn en het Deense Rødby stilgelegd. Andere veerboten moeten voor de haven wachten.

Meer dan honderd vluchtelingen die vanuit Duitsland vandaag in Denemarken aankwamen weigerden uit de trein te stappen. Een politiewoordenvoerder liet aan persbureau Reuters weten dat de meeste vluchtelingen liever doorreizen naar Zweden, Noorwegen of Finland, omdat daar veel familie woont en ze denken dat in die landen een beter asielbeleid is.

De centrum-rechtse Deense regering voert namelijk een hard asielbeleid en heeft onlangs in Libanese kranten advertenties geplaatst die Syrische vluchtelingen moeten ontmoedigen naar Denemarken te komen. Premier Rasmussen zei dat hij wil proberen in overleg met Zweden deze groep, na registratie, zo snel mogelijk te laten doorreizen.

Eerder vandaag sloot de Deense politie al een snelweg in het land, nadat driehonderd vluchtelingen vanuit Duitsland te voet naar het noorden trokken.

Hongarije

Gergely Gulyás van de regerende Hongaarse Fidesz, liet vandaag weten dat de nieuwe Hongaarse transitzones bij de Servische grens zullen worden afgesloten van de rest van het land. De partij herhaalde dat het geen zin heeft om te praten over migrantenquota tot de massa-immigratie is gestopt.

    • Maarten Back