Eerste show Colbert als opvolger Letterman: hoe zag die eruit?

Het langverwachte debuut van Stephen Colbert als opvolger van David Letterman als presentator van The Late Show was gisteravond. Hoe zag de show eruit onder Colbert? Enkele fragmenten op een rij.

Stephen Colbert (rechts) met zijn tweede gast, presidentskandidaat Jeb Bush. Screenshot via CBS/Uproxx

Hello nation! De eerste woorden die Stephen Colbert als opvolger van David Letterman bij The Late Show tot zijn publiek richtte, waren een directe verwijzing naar het programma waarmee hij bekend werd. Hij begon zijn The Colbert Report, waarin hij jarenlang een conservatief typetje speelde, namelijk op dezelfde manier. Want ook Colbert wist maar al te goed wat centraal zou gaan staan voor de kijker tijdens zijn debuut als presentator van een latenighttalkshow: kregen we de échte Stephen Colbert te zien, of meer van ‘Stephen Colbert’? Het werd een beetje een mix.

Nu is het lastig om te bepalen wie de echte Colbert dan eigenlijk moest zijn; in zijn periode als presentator van het politiek-satirische The Colbert Report en daarvoor als ‘correspondent’ in The Daily Show van Jon Stewart gaf hij slechts sporadisch een interview als ‘zichzelf’. En dat was al wennen. Hij zei het ook zelf gisteren tijdens zijn eerste monoloog in het beroemde Ed Sullivan Theater op Broadway, waar Letterman na Ed Sullivan zelf 22 jaar zijn talkshow presenteerde: “ik begin vanavond de zoektocht naar de echte Stephen Colbert”.

In zijn monoloog klonk Colbert nog een beetje als zijn alter ego. Losjes, een beetje hyperactief en met de herkenbare, wat gemaakte intonatie in zijn zinnen. De monoloog was verder heel traditioneel. Net zoals Letterman deed en Jimmy Fallon, Conan O’Brien en Jimmy Kimmel doen, worden er vooral wat grappen aan elkaar gepraat. Colberts onderwerpen, onder meer: de gehackte vreemdgangerssite Ashley Madison (“Ik hoop dat ik de echte Colbert niet daar tegenkom.”) en zanger Willie Nelson en zijn voorliefde voor wiet.

De monoloog (via Slate):

Nepfilm

De rest van Colberts debuut was ook traditioneel in opzet. Na de monoloog kwamen twee items die hij vanachter zijn tafel, waarvan vooral het item over Donald Trump opviel. Dat had namelijk niet misstaan in The Colbert Report. Vervolgens twee interviews met gasten en een muzikale afsluiting, deze keer van zijn nieuwe huisband Jon Baptiste and Stay Human, jazzmuzikanten uit New Orleans die destijds in zijn oude show al indruk maakten op Colbert, samen met gastmuzikanten onder wie Brittany Howard (Alabama Shakes). Hij nam ook tussendoor de tijd om zijn voorganger Letterman te eren.

De gasten, en de gasten die gepland staan voor de komende twee weken, geven wel goed weer dat Colbert een ander pad gaat bewandelen dan concurrenten Fallon en Kimmel, twee mannen die het vooral moeten hebben van spelletjes met hun gasten en items waarvan het de bedoeling is dat het internet het er een dag later en masse over heeft. Colberts eerste gast was George Clooney, die er niet zat om iets te promoten, iets wat bij de meeste beroemdheden in talkshows wel vaak het geval is. En daar werd dan ook handig op ingespeeld: er werd een film verzonnen.

Bush over Bush

Colbert staat bekend als een goede interviewer, al dan niet in de rol van zijn typetje, en iemand als presidentskandidaat Jeb Bush, de tweede gast van de avond, is dan ook een gast die in zijn straatje past. Colbert toonde zich eerlijk tegenover de oud-gouverneur van Florida, die het momenteel aflegt tegen Trump in de peilingen door te zeggen dat hij “niet zou uitsluiten op hem te stemmen”. En hij vroeg hem onder meer wat zijn broer, George W. Bush, tijdens zijn twee termijnen fout had gedaan. Antwoord: hij gaf te veel geld uit.

De komende weken komen er meer politici langs, onder wie vicepresident Joe Biden (weet niet of hij kandidaat wil worden namens de Democraten) en senator Bernie Sanders (doet het verrassend goed in de peilingen namens die Democraten).

Colbert lijkt in zijn gastenkeuze niet zozeer de concurrentie met Fallon en Kimmel aan te willen gaan, schreef Anke Meijer gisteren in NRC:

“Colbert lijkt juist te mikken op het gat dat is achtergelaten door Letterman, maar vooral door zijn eigen The Colbert Report en Jon Stewarts Daily Show. Geen verkeerde richting in het jaar vóór de verkiezingen.”

Het is nog te vroeg om conclusies te trekken over hoe Colbert zijn show precies gaat profileren, schrijven enkele Amerikaanse media in hun eerste recensies van Colberts debuut. Maar die recensies zijn wel overwegend positief. Zoals The Los Angeles Times bijvoorbeeld schrijft: the view looks good.

De muzikale afsluiting:

    • Frank Huiskamp