Dumoulin moet straks tijd gaan pakken in de Vuelta, maar hoeveel is redelijk?

Tom Dumoulin rijdt vanmiddag de tijdrit van zijn leven in de Vuelta. De Nederland maakt nog steeds kans op de eindzege in de laatste grote ronde van het jaar en wordt door zijn concurrenten gezien als favoriet. Hoeveel tijd kán hij pakken?

Tom Dumoulin tijdens de bergetappe van maandag.
Tom Dumoulin tijdens de bergetappe van maandag. Foto EPA/ Javier Lizon

Het internet staat vol met odes, zijn concurrenten zien in hem de grote favoriet en inmiddels weet ook Tom Dumoulin zelf dat iets wat tweeënhalve week geleden op papier nog belachelijk leek - “Tom Dumoulin, Vueltawinnaar” - opeens mogelijk is. De 24-jarige Limburger is opeens een ijzersterke ronderenner, kan bergop met de besten mee en dan heeft hij de tijdrit, die net is begonnen, nog voor de boeg. Daar kwam hij voor, daar is hij goed in. En dat weten de concurrenten ook, die vrezen voor wat Dumoulin vandaag, om 16.43 uur precies, gaat doen. Dat de nummer vier van het klassement tijd gaat terugpakken, daar gaat iedereen van uit, maar hoeveel kán hij pakken?

Eerst even de stand van zaken in het klassement:

1. Joaquim Rodriguez (Katoesja)
2. Fabio Aru (Astana) op 0.01
3. Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 1.35
4. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1.51

In deze topvier is Dumoulin met afstand de beste tijdrijder. Hij werd vorig jaar tijdens het WK nog derde achter Bradley Wiggins en Tony Martin, werd vierde in de proloog van de Tour en won beide tijdritten in de Ronde van Zwitserland. Eerder deze Vuelta zei Dumoulin dat hij dacht maximaal twee minuten te kunnen pakken op zijn voornaamste concurrenten in het klassement.

Het parcours rond Burgos:

Twitter avatar DannyShaneUK Like Bike Tommy La Vuelta Stage 17 - Burgos / Burgos 38.7km Indivdual Time Trial otherwise known as “The Ride of Truth”. #Dumoulin http://t.co/6zZAiIeroQ

Overzicht

Dit lijkt op een relatief vlak parcours van 38,7 kilometer een redelijke doelstelling, al is natuurlijk de vraag hoe Dumoulins benen eraan toe zijn na twee weken loodzware etappes. Natuurlijk hebben zijn concurrenten er dezelfde zware twee weken op zitten. Verschillende blogs zijn al in het verleden gedoken en hebben op een rij gezet hoeveel tijd Dumoulin in eerdere tijdritten al wist te pakken op de renners die hij nu nog voor zich heeft in het klassement.

Eén ding is zeker: de afgelopen jaren hebben Rodriguez, Aru, Majka en Dumoulin nog niet eerder samen aan een tijdrit deelgenomen. Maar dat is niet het enige wat vergelijken moeilijk maakt: de afstanden en soorten parcours verschillen vanzelfsprekend ook. Wat Velofacts dan weer handig heeft gedaan, is het tijdsverschil tussen de vier Vueltafavorieten - in het geval van een kortere of langere tijdrit - doorgerekend naar de 38,7 kilometer die er vandaag gefietst wordt.

Twitter avatar velofacts Velofacts Head-to-head time trial results Vuelta top 4. http://t.co/EDKxhURn8Z http://t.co/zYza9Lz7yJ

Moeilijk vergelijken

Maar ook de situatie verschilt natuurlijk, belangen verschillen. Nooit eerder reed Dumoulin mee voor een klassement in een grote ronde. Niet eerder had Rodriguez dusdanig grote kans op de eindzege in een grote ronde. Neem de Tour van dit jaar: Dumoulin reed Rodriguez op het vlakke parcours van Utrecht op 1.18 in slechts 13,5 kilometer, wat doorgerekend uitkomt 3.43 in 38,7 kilometer. Maar Dumoulin wilde die rit winnen en het geel pakken, Rodriguez reed veel behoudender zijn rondje.

Rodriguez versloeg Dumoulin dit jaar ook al eens, met vier seconden. Dat was in de Vuelta Ciclista al Pais Vasco over ruim achttien kilometer. Maar dat was een zeer heuvelachtig parcours, dat van vandaag is veel vlakker. Een goede vergelijking zou misschien de tweede tijdrit in de Ronde van Zwitserland kunnen zijn. Die was met 38,5 kilometer bijna net zo lang en was ook vlak. Dumoulin pakte toen 1.26 op Majka. De andere twee van de topvier waren dan weer niet in Zwitserland aanwezig.

NB: in dit overzicht van CyclingHub ontbreekt de tijdrit van Rodriguez in de Tour van dit jaar:

Twitter avatar CyclingHubTV CyclingHub.tv I was curious to see how much time @tom_dumoulin could put into his opponents. Here is a table over the last 2 years. http://t.co/KsXJZyXPgr

Nog bergen op komst

“Als ik tien minuten pak, voel ik me veilig”, heeft Dumoulin gezegd. Dat is in ieder geval uitgesloten, maar het gevoel is begrijpelijk. Want na vandaag is het nog niet gedaan. Als Dumoulin de rode leiderstrui herpakt, dan moet hij hem in twee heuvelritten en één laatste zware bergrit - ‘gelukkig’ niet weer met aankomst bergop - nog verdedigen. Dus een beetje speling zou fijn zijn. Hij heeft immers niet een klimmersploeg om zich heen zoals Aru, Rodriguez en Majka dat wel hebben. Opsteker: Lotto-JumboNL heeft toegezegd Dumoulin zoveel mogelijk te zullen helpen in de laatste dagen.

De grootste droom van Dumoulin blijft echter niet een ronde winnen, zo zegt hij vandaag in een interview met NRC Handelsblad:

“Misschien dat dat niet voor de meeste renners geldt, maar wel voor mij. Van jongs af aan keek ik altijd naar de Spelen. Fantastisch. De tijdrit in Rio is voor 2016 mijn grote doel. Die is mij bovendien op het lijf geschreven. De Tour en de Vuelta worden ieder jaar verreden. Al besef ik nu wel dat ik hier aan iets bijzonders bezig ben.”

    • Frank Huiskamp