Dumoulin herovert de leiding in de Vuelta - heeft 3 tellen voorsprong

Tom Dumoulin snelt in de tijdrit naar de overwinning. Zijn voorsprong is net voldoende om de leiding in het algemeen klassement terug te pakken. Foto AFP / Jaime Reina

Tom Dumoulin heeft vanmiddag de leiderstrui in de Vuelta heroverd. In een tijdrit over ruim 38 kilometer zette de 24-jarige Limburger zijn belangrijkste tegenstanders op flinke achterstand. Dumoulin heeft in het algemeen klassement nu 3 seconden voorsprong op de nummer twee, Fabio Aru.

Al bij het eerste tussenpunt liet Dumoulin zien dat hij veel sneller was dan zijn concurrenten. Na 13,5 van de 38 kilometer reed de Nederlander al 44 seconden voor op Fabio Aru, de nummer twee van het algemeen klassement. Rodetruidrager Joaquim Rodriguez moest daar zelfs 1.11 inleveren op Dumoulin.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Dumoulin pakt het rood en is hot in de Vuelta. http://t.co/owscVAH0f3
Twitter avatar Sander_Slager Sander Slager Drie seconden voorsprong, drie dagen oorlog. Zinderend slot! #vuelta

Bij de tweede meting breidde de Nederlander zijn voorsprong verder uit. Op dat moment stond hij virtueel al tweede in het algemeen klassement, op zes seconden van Aru. In de laatste kilometers maakte Dumoulin dat verschil goed, maar veel voorsprong op de Italiaan pakte hij niet meer.

Rodriguez en Majka staan op meer dan minuut

In het algemeen klassement wordt Dumoulin vooral nog bedreigd door Aru. Joaquim Rodriguez, tot vandaag de leider, verloor namelijk meer dan drie minuten en staat nu op 1.15 minuut van de eerste plaats. Rafal Majka staat in het klassement 2.22 minuten achter Dumoulin.

Twitter avatar bartf Bart Frouws Vierde Nederlandse etappezege in deze Vuelta, meer dan in de laatste dertien edities van de Tour de France bij elkaar (3)
Twitter avatar InfostradaNL Infostrada Sports NL Nederland wint voor het eerst sinds de Tour van 2000 vier etappes in één grote ronde. @tom_dumoulin @GiantAlpecin

Met zijn tijd van 46.01, goed voor een gemiddelde van meer dan 50 kilometer per uur, reed de Nederlander bovendien naar zijn tweede etappezege in deze ronde. Eerder won Dumoulin namelijk al een etappe met een aankomst heuvelop, door in de laatste meters Tourwinnaar Chris Froome voorbij te snellen.

Nog drie lastige etappes

Door zijn overwinning in de tijdrit is de renner van Giant-Alpecin samen met Aru de belangrijkste kandidaat voor de eindzege in de Spaanse wielerronde. Als Dumoulin de komende vier etappes Aru achter zich kan houden, is hij de eerste Nederlander in 35 jaar die een grote ronde wint.

Dumoulin zelf was na afloop van de rit nog voorzichtig over de eindzege in de ronde. Hij zei daarover tegen persbureau ANP:

Twitter avatar TourDeJose José Been Tom Dumoulin: “It’s amazing it worked out. It’s only three seconds on Aru so I am worried but tonight first celebration.”
Twitter avatar TourDeJose José Been Tom Dumoulin: “Yes, it’s possible to win the Vuelta. I am pretty confident I can handle the attacks from other teams. It will be stressful.”

Met name vrijdag en zaterdag zal dat lastig zijn. Op de voorlaatste dag van de ronde staat namelijk nog een bergrit gepland, met vier cols van de eerste categorie. Dat de top van de laatste beklimming op 20 kilometer van de streep ligt, is wel in het voordeel van de Nederlander.

Krijgt Zoetemelk een opvolger?

In de heuvelrit van vrijdag moet in de laatste kilometer nog wel even geklommen worden. Ook voor donderdag staat nog een heuveletappe op het programma. De slotetappe van zondag is daarentegen vlak en kort en zal waarschijnlijk tot weinig problemen leiden.

Twitter avatar KarstenKroon Karsten Kroon I am so proud of Tom Dumoulin! Tuesday before Vuelta we were drinking beers in my garden, nobody expected this. This will be lifechanging.
Twitter avatar sportzeloot Michel Abbink Nederlandse Vuelta-winnaars:
Janssen (67, in 68 Tourzege)
Zoetemelk (79, in 80 Tourzege)
Dumoulin (2015??)

De laatste keer dat een Nederlander één van de drie grote rondes won, was in 1980, toen Joop Zoetemelk de Tour de France won. Diezelfde Zoetemelk is tevens de laatste Nederlander die de Vuelta won, in 1979. Naast Zoetemelk is Jan Janssen de enige Nederlander die ooit een grote ronde won.

    • Joost Pijpker