DNA van verdachte op lichaam Borst

Bart van U., verdacht van de moord op oud-minister Borst, bleef gisteren bij de rechter zwijgen. Maar Justitie heeft bewijzen.

Op het lichaam van de vorig jaar vermoorde oud-minister Els Borst zijn DNA-sporen aangetroffen van de man die ervan wordt verdacht haar te hebben gedood, de 39-jarige Bart van U. uit Rotterdam.

Op de jas van het slachtoffer – dat dood werd aangetroffen in de garage van haar woning in Bilthoven – is een haar gevonden die waarschijnlijk van Van U. is. Ook is op de linker pantykous van Els Borst een DNA-spoor van hem aangetroffen.

„U hebt dus wel wat uit te leggen”, zei de voorzitter van de Rotterdamse rechtbank waar Van U. gisteren pro forma terechtstond. Met het lichaam van Borst zou ook zijn gesleept, zo maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend.

Bart van U. zei gisteren zich te beroepen op zijn zwijgrecht in deze strafzaak. In een eerdere strafzaak, over de moord op zijn zus, gaf hij wel toe dit misdrijf te hebben gepleegd. Het OM wees erop dat beide vrouwen op een identiek excessief gewelddadige wijze om het leven zijn gekomen. Beiden stierven na een veertigtal messteken.

Het Openbaar Ministerie maakte gisteren een aantal bewijsmiddelen bekend. Uit digitaal onderzoek van de computer van Van U. is gebleken dat hij het adres van Els Borst heeft opgezocht. Er zijn ook treinkaartjes gevonden van 29 januari 2014, van Rotterdam Alexander naar Amersfoort en terug naar Rotterdam via Overvecht. Het huis van Borst ligt op de fietsroute van Amersfoort naar Overvecht. Op die dag in januari werd er bij Borst aangebeld door een verwarde man die vroeg om de adressen van oud-premiers Wim Kok en Jan Peter Balkenende.

Raar en dreigend

Ook twee zussen van Van U. hebben belastende verklaringen afgelegd. Ze hebben hun broer Bart twee dagen na de moord ontmoet. Hij zou zich „heel raar” en „dreigend” hebben gedragen. In die periode heeft Van U. zich ook herhaaldelijk vrijwillig gemeld bij de politie omdat hij naar eigen zeggen in een persoonlijke crisis verkeerde.

In observaties bij het Pieter Baancentrum (PBC), de psychiatrische observatiekliniek van justitie, is vastgesteld dat Van U. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij lijdt aan waanbeelden. Het OM wil dat Van U. opnieuw wordt geobserveerd om te onderzoeken wat zijn geestvermogens en toerekeningsvatbaarheid waren ten tijde van de moord op Els Borst. De verdachte heeft overigens geen alibi voor het weekend waarin de politica werd gedood.

Van U. zei geen bezwaar te hebben tegen onderzoek naar zijn geestvermogens, maar hij wil niet weg uit de gevangenis in Scheveningen waar hij nu vastzit. Hij maakt zich zorgen over de kwaliteit van de psychiatrie, zei hij, omdat gisteren iemand in het PBC zelfmoord zou hebben gepleegd. De rechtbank bepaalde dat hij wel naar dat centrum moet. In het onderzoek zijn inmiddels driehonderd getuigen gehoord en achthonderd tips nagetrokken. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak zal drie dagen duren en staat voor eind maart 2016 gepland.

Verwarde indruk

Van U. maakte gisteren, net als op de zitting over de moord op zijn zus, een zeer verwarde indruk. Hij wees de rechters op een filmpje op zijn laptop. Dat gaat over de zegeningen van varkensblaaspoeder, waarmee je volgens hem lichaamsdelen kunt laten hergroeien. Zo kan het ontvoeren van kinderen in Calcutta – voor het stelen van nieren – volgens de verdachte worden voorkomen.

Ook vroeg hij de rechters om hulp in verband met een bon die hij zou hebben gekregen bij het rijden met een scooter. Hij wil ook zijn zonnebril terug en een horloge en zoekt hulp bij een akkefietje met de Belastingdienst.

    • Marcel Haenen