Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media vandaag?

Heeft Nederland het EK wel nodig?

Dreigt de ineenstorting van de EK-nomie, vraagt de Volkskrant zich af. Is de dreigende uitschakeling van Oranje in de kwalificatiewedstrijden voor het EK naast een deuk in het nationale ego ook daadwerkelijk een deuk in onze economie?

Volgens voetbalcoryfee en presentator Johan Derksen loopt het Nederlandse bedrijfsleven 50 miljoen euro mis. De krant schat dat bedrag echter een stuk lager in. Tijdens het WK was de omzet van Oranje-producten inderdaad zo’n 54 miljoen euro, maar de winst was maar 1,7 miljoen. Dat valt dus wel mee. Bovendien draaide Ahold vorig jaar tijdens het WK juist verlies. Marketing kost ook veel geld.

Ook de horeca profiteert niet van een EK, schrijft de Volkskrant. Er gaan wel meer mensen naar het café om voetbal te kijken, maar er blijven ongeveer evenveel mensen - een half miljoen - thuis. Alleen het consumentenvertrouwen stijgt als Oranje het goed doet op veld, maar dat vertaalt zich niet per se naar economische hoogtepunten. Kijk maar naar EK- en WK-winnaars als Italië en Spanje.

Heineken zet in op Amerikaans speciaalbier

Heineken neemt een aandeel van 50 procent in Lagunitas Brewing Company, schrijft het FD. Deze Amerikaanse bierbrouwer uit Californië staat bekend om zijn smakelijke gelijknamige speciaalbier: Lagunitas.

Volgens de krant is het de eerste keer dat Heineken mede-eigenaar wordt van een Amerikaans bierbedrijf. Maar de aankoop zou passen in de strategie van de Nederlandse onderneming om de bedrijfsactiviteiten te verbreden. Lagunitas is de op vier na grootste speciaalbierbrouwer van Amerika. De markt voor dit zogeheten ‘craft beer’ beslaat momenteel 11 procent van de hele Amerikaanse biermarkt. Vooral jonge consumenten stappen af van bekende merken als Budweiser en drinken in plaats daarvan speciaalbier. Vorig jaar publiceerde brouwer Anheuser-Busch InBev onderzoek waaruit bleek dat zeker 44 procent van de consumenten tussen de 21 en 27 jaar nog nooit Budweiser heeft gedronken.

Het is dus een slimme zet van Heineken om in te zetten op speciaalbier. Volgens het FD zal Lagunitas-oprichter Tony Magee aan het hoofd blijven staan van zijn bedrijf en onafhankelijk van de Nederlandse bierbrouwer werken.

Nederland loopt meer aardgasinkomsten mis

De regering heeft een flink gat te vullen in de schatkist door de lagere aardgasproductie, meldt RTL Nieuws op basis van uitgelekte begrotingsstukken.

Het gat is ook groter dan verwacht. Minister van Economische Zaken Henk Kamp liet eerder dit jaar weten dat het kabinet rekening hield met een miljard euro minder aan aardgasinkomsten in 2015. Maar uit de uitgelekte documenten blijkt dat dit de komende jaren veel meer wordt. De komende twee jaar loopt de schatkist 1,5 miljard euro mis, in 2018 1,3 miljard en in 2019 een klein miljard. Deze tekorten lijken geen invloed te hebben op het begrotingstekort (1,5 procent) of economische groei (2,4 procent) dat berekend is op het Centraal Planbureau.

    • Hans Klis