Dit gaat Apple vanavond presenteren (denken we)

Foto EPA

Vanavond viert Apple het jaarlijkse feestje waarbij de nieuwe iPhone-modellen wereldkundig gemaakt worden. De details van de best verkopende smartphone ter wereld zouden eigenlijk geheim moeten zijn, maar ze zijn al grotendeels uitgelekt. Het belooft een grote Apple-show te worden. De teaser-campagne (vraag  personal assistent Siri om een hint) was in ieder geval geslaagd.  Ook in het Nederlands.

Dit is wat je kunt verwachten op Apples presentatie, die om 19.00 uur Nederlandse tijd begint en hier live te bekijken is.

iPhone 6S en 6S Plus

Apple haalt tweederde van zijn jaaromzet (182 miljard dollar in 2014) uit iPhones. Vandaar dat de introductie van een nieuw model zo belangrijk is - zeker in een markt waar de meeste andere telefoonfabrikanten verlies draaien. Ter vergelijking: de verkoop van iPhones leverde Apple in het vorige kwartaal meer op dan de totaalomzet van elk ander techbedrijf, berekende databureau Statista:

De iPhone 6S en 6S Plus krijgen een ForceTouch scherm dat aanvoelt hoe hard je op het scherm drukt en dan extra bedieningsopties biedt. Dezelfde techniek zit al in de nieuwe MacBooks en Apple Watch. Daardoor worden de telefoons iets dikker; je zult dus niet altijd hetzelfde hoesje kunnen gebruiken als dat van een iPhone 6.

Reken verder op een krachtiger processor, snellere draadloze verbinding en betere camera’s, tot 4K-resolutie. Zulke beelden nemen meer ruimte in beslag, waardoor je ook extra (duur) opslaggeheugen nodig hebt. Iets om te overwegen als je het model met 16 gigabyte zou willen bestellen.

iPad Pro

Over een grote iPad wordt al lang gerept, maar vanaf november zal ie eindelijk te koop zijn. De iPad Pro heeft een 12,9 inch scherm en ziet eruit als een… als een grote iPad, vooral. Er zou ook een stylus bijzitten (zo’n pennetje waar Steve Jobs z’n neus voor ophaalde).

Belangrijker is dat de grote iPad vermoedelijk geïntroduceerd wordt met een nieuwe iOS-versie die extra mogelijkheden biedt voor splitscreen (meerdere apps op één scherm). iOS verandert zo langzaam in een besturingssysteem voor volwaardige computertaken - niet alleen mobiel gebruik en entertainment. OS X, dat op Apples laptops en desktopsystemen draait, blijft bestaan. Dat zal vooral in professionele kringen gebruikt worden, terwijl iOS oprukt naar de massa. Dat is een andere aanpak dan die van Microsoft. Dat bedrijf besloot om de aanraakbesturing en keyboard/muis-bediening te combineren in één Windows-systeem. De nieuwe versie van Apples mobiele besturingssysteem iOS9, zal ook werken op oudere iPhones en iPads. Een van de extra’s is de News-app.

Apple TV

Vanavond doet Apple een poging om de tv-ervaring nieuw leven in te blazen. Reken op een nieuwe Apple TV, de mediaspeler die al sinds 2007 op de markt is en achter de concurrenten aanhobbelt. Een schot voor de boeg: deze nieuwe Apple TV krijgt een App Store om ermee te kunnen gamen. De afstandsbediening luistert naar spraakopdrachten (Siri) en via je tv bedien je de verlichting en verwarming in huis. Net een smartphone, maar dan tegen de muur.

Het lijkt nog niet de ultieme tv-app, dat waarvan Steve Jobs op zijn sterfbed tegen de biograaf zei: “I finally cracked it!“.  Dat was in 2011,  sindsdien is het wachten op de  Apple TV die ons van alle entertainmentzorgen verlost.

Het liefst wil Apple live tv-zenders op maat bieden maar het krijgt de doorgifterechten niet voor elkaar. Daarom overweegt het techbedrijf om, net als Netflix, eigen ‘unieke’ series te produceren. Meer draken, zombies en thrillers die je niet mag missen.

Apple moet snel zijn, anders is de tv helemaal uit de woonkamer verdwenen. Nederlanders besteden maar 39 procent van hun kijktijd aan live-tv. De rest gaat op aan Netflix, downloads, dvd’s en Uitzending Gemist. De tv verandert van een gemeenschappelijk medium in heel veel individuele tv’tjes. Vrijwel iedereen heeft een telefoon; een kwart van de Nederlandse huishoudens telt twee of meer tablets.

Tot nu toe lukte het geen enkel techbedrijf het grote scherm te veroveren. Google en Microsoft beten zich er al herhaaldelijk op stuk. Amazons settopbox, de Fire TV, schijnt een fantastische spraakbediening te hebben. Tja, de elektronicawinkel staat vol met smart tv’s die je met je stem kunt bedienen. De enige keer dat die toegesproken worden is als het Nederlands voetbalelftal speelt.

    • Marc Hijink