Die make-up is niet goed, maar wie zegt het tegen Johnny?

None

Een vampier in een gangsterfilm, dat is de indruk die Johnny Depp maakt in het nieuwe misdaaddrama Black Mass, dat op het filmfestival in Venetië in première ging. Misschien dat hij wel een geweldige rol speelt als crimineel James ‘Whitey’ Bulger. Maar dat is bijna niet te zien onder al de dikke lagen make-up en zijn opvallende, felblauwe contactlenzen.

Regisseur Scott Cooper geldt als een grote belofte in Hollywood. Hij heeft na bescheiden successen met kleinere films zoals Crazy Heart en Out of the Furnace met Black Mass voor het eerst een grote studiofilm in handen met een geschat budget van 65 miljoen dollar. Hij lijkt te hebben ingezet op een stijl die zowel stijlvol als realistisch en gruizig moet zijn. Maar dan komt steeds weer Johnny Depp in beeld wandelen die er eerder uitziet alsof hij meespeelt in een horrorfilm: meer graaf Dracula dan een geloofwaardige gangster. Voor zijn tegenspelers zal dat ook niet gemakkelijk zijn geweest: als ze een scène hebben met Depp, spelen ze met een masker tegenover zich. De kijker ziet in elke scène ook meteen wie de ‘gewone’ acteurs zijn en wie de superster, want Depp ziet er volstrekt anders uit dan al de andere acteurs.

Megasterren van het kaliber Depp nemen hun eigen make-upspecialist mee van film naar film. Depp werkt al veertien films samen met grimeur Joel Harlow. Depp vertelde op de persconferentie van de film in Venetië dat hij al lang voor zijn eerste draaidag van de film aan het uiterlijk was gaan werken van Bulger, een daadwerkelijk bestaande gangster die de onderwereld van Boston in zijn greep had. Liefst vijf verschillende uitdossingen passeerden de revue, voordat hij met Harlow tot het uiteindelijke, extravagante resultaat kwam. De bovenste helft van zijn gezicht bestaat geheel uit prothesen – dat zal de oorzaak zijn van zijn kunstmatige uitstraling in de film, alsof er een botoxbehandeling gruwelijk is misgegaan. Voor de rol werden niet minder dan vijftig verschillende haarstukjes vervaardigd voor de kalende ‘Whitey’: allemaal net een beetje anders.

Elke dag zat Depp drieënhalf uur in de make-upstoel. Maar al die tijd en moeite helpt de film niet, integendeel. Black Mass moet een rauwe gangsterfilm zijn, geen film die zich afspeelt in een fantasiewereld zoals bij Depps vaste kompaan Tim Burton. Maar niemand durfde dat kennelijk te zeggen tegen een van de grootste filmsterren op de planeet.

    • Peter de Bruijn