De rode loper uit voor koning Salman

Nice wil op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en om zijn zaak te onderbouwen is er in het Musée Masséna een ontzettend aardige tentoonstelling over de Promenade des Anglais. Ga, als u in de buurt bent! Door een serie zalen slingert een panorama van de hele zeeboulevard zoals die er nu uitziet, met erboven historische prenten en bouwtekeningen. Heel wat gebouwen van vroeger staan nog, maar de sloper heeft ook huisgehouden. Zie het superdeluxe Hotel Ruhl, waar voor de rijken in de jaren twintig grandioze themafeesten werden gehouden, maar dat in de jaren zeventig werd gesloopt en vervangen door het foeilelijke Méridien. Met McDonald’s op de begane grond. Nota bene.

De witte schuimtaart Negresco staat gelukkig nog overeind. Vanzelfsprekend op zoek naar Midden-Oosterse aanknopingspunten zag ik een foto hangen van koning Saud van Saoedi-Arabië uit maart 1963 bij het Negresco. Ha! Volgens de Chicago Tribune had hij er voor zijn 120 vrouwen, concubines, eunuchen, lijfwachten en medewerkers een hele verdieping afgehuurd, plus nog wat delen van andere luxehotels. Voor 70.000 toenmalige dollars per week. Saud was een notoire verspiller, zelfs voor een lid van de Saoedische koninklijke familie, die best makkelijk geld uitgeeft. Het was een belangrijke reden waarom hij het volgende jaar door zijn aanzienlijk zuiniger halfbroer Faisal werd afgezet.

Maar nu las ik in de webkrant Politico dat de huidige koning, Sauds halfbroer Salman, de afgelopen dagen op bezoek in Washington een héél hotel had afgehuurd, het Four Seasons in Georgetown, dat voor de gelegenheid was volgestampt met gouden stoelen en spiegels, en rode lopers tot in de parkeergarage. En er zit thuis voorzover mij bekend niemand aan zijn troonspoten te zagen. Trouwens ook niet in Washington, waar president Obama hem met alle egards en toezeggingen van verdere steun, waaronder volgens sommige berichten voor zo’n 20 miljard aan oorlogsschepen en raketten, heeft ontvangen. Om te helpen tegen de boze Iraniërs, die volgens het Saoedische koningshuis altijd zo zitten te stoken in de regio.

De Saoediërs stoken ten minste even hard als de Iraniërs, met hun miljarden voor buitenlandse moskeeën en andere religieuze instellingen voor verbreiding van hun ultraconservatieve, intolerante gedachtengoed. Of met hun rampzalige oorlog in Jemen, hun troepen in Bahrein en hun dreigementen om Koeweit te annexeren, waarmee Riad een oliegeschil heeft. Maar daarover hoor je Obama gek genoeg nooit. En als hij het de afgelopen dagen met Salman over de toenemende repressie in het koninkrijk heeft gehad, dan héél, héél zachtjes. Raif Badawi en andere liberale hervormers zitten niettemin nog steeds vast, Obama, plus duizenden andere critici. Alleen vernemen we niets meer over Badawi’s 1.000 stokslagen, zo slim zijn ze in Riad wel. Geen stokslagen, geen gedoe in het Westen. De samenwerking is naar een hoger peil getild, zo maakte het Witte Huis bekend na Salmans bezoek.

    • Carolien Roelants