Bod Turks bedrijf op Ballast Nedam fors verlaagd

Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Het Turkse bouwbedrijf Renaissance Construction heeft zijn overnamebod op branchegenoot Ballast Nedam flink verlaagd als gevolg van de bekendmaking dat het Nederlandse bedrijf verwacht extra verliezen te lijden. De partijen maakten vandaag samen bekend dat het bod gewijzigd wordt van 1,55 euro per aandeel naar 0,30 euro per aandeel.

Het aandeel Ballast Nedam sloot gisteren op 1,47 euro.

Dat komt erop neer dat het overnamebod niet langer 30 miljoen euro, maar 5,8 miljoen euro is. De verwachting is wel dat het bod nog dit jaar wordt afgewikkeld; de ondernemingsraad van Ballast Nedam heeft als een positief advies afgegeven, net als de banken van het bedrijf: ING, Rabobank en Royal Bank of Scotland.

Faillissementen

Ballast Nedam denkt zo’n 20 miljoen euro extra verlies te lijden. Dit komt voort uit de divisie Bouw & Ontwikkeling en wordt veroorzaakt door de effecten van drie recente faillissementen van toeleveranciers en partners en de “verdere verslechtering van resultaten op verschillende projecten”.

Renaissance zal boven op een investering van 30 miljoen euro in het noodlijdende bedrijf een aanvullende kapitaalinjectie van 17,6 miljoen euro doen. Zo wordt in een “aanvullende kapitaalbehoefte” voorzien, die ontstaan is door de extra verliezen.

Verliezen

Het gaat al langere tijd niet goed met Ballast Nedam. In de eerste helft van dit jaar leed het bedrijf 15 miljoen euro verlies, een jaar eerder zelfs 45 miljoen euro. De solvabiliteit – de verhouding eigen tot vreemd vermogen – was gedaald tot nul. De verliezen kwamen niet door de grote infrastructuurprojecten die het bedrijf de afgelopen jaren zo uitholden: de A15 bij Rotterdam en A2 bij Maastricht. Maar nog steeds is het de infrastructuurtak die geld kost. Opvallend genoeg is het Turkse Renaissance juist geïnteresseerd in de bouwer vanwege die tak.

Lees ook in NRC Handelsblad: Turkse redder voor Ballast Nedam.
    • Frank Huiskamp