Duitse krant voor één dag fotoloos

Het Duitse boulevardblad Bild kwam gisteren met een opvallend statement. De krant, bekend om schreeuwerige koppen en emotionele invalshoeken, drukte een krant zonder afbeeldingen. Ook op de site stonden tot het middaguur geen foto’s.

In Duitsland woedt een discussie over de publicatie van de foto het dode driejarige Syrische vluchtelingetje. Sommige media toonden slechts de achterkant van het hoofd, andere het kind frontaal met een onherkenbaar gemaakt gezicht. Weer andere kranten en sites publiceerden de foto’s helemaal niet. De Duitse krant schrijft dat ze „altijd vóór het publiceren van controversiële foto’s is – ook als hier weerstand tegen is. De wereld moet de waarheid zien om te veranderen.” Eerder startte de krant al een campagne voor vluchtelingen, Wir Helfen.

Tot het middaguur waren de afbeeldingen van advertenties de enige beelden die te zien waren op de site. Op de website legt Bild de actie uit. „We willen laten zien hoe belangrijk foto’s in de journalistiek zijn. En dat het elke dag de moeite waard is om te vechten voor de beste foto! Omdat de foto’s kunnen bewijzen wat de machthebbers willen verbergen.”

In het verleden was Bild vaak kritisch over vluchtelingen die naar Duitsland zouden komen, maar het roer is inmiddels om. De krant (oplage circa 2,5 miljoen) schrijft deze dagen veel over vluchtelingen en vluchtelingen-initiatieven.