Belastingdienst bezorgt Yahoo een hele slechte dag

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Yahoo heeft een slechte dag achter de rug, schrijft CNBC. In januari besloot het bedrijf om de aandelen Alibaba - na diens geslaagde beursgang - te gebruiken om een nieuw bedrijf op te zetten. Dat zou overigens het bijkomend voordeel hebben dat er geen belasting over dit bedrag betaald hoefde te worden.

De Amerikaanse belastingdienst stak hier echter gisteren een stokje voor. En dat is volgens CNBC een klap voor het bedrijf. De spin-off was een van de peilers van CEO Marissa Meyer die sinds haar aantreden drie jaar geleden er niet in geslaagd is om de inkomsten en winst van Yahoo significant te laten groeien. De belastingvrije conversie van aandelen Alibaba (ter waarde van 23,5 miljard dollar) naar een nieuw bedrijf was ook bedoeld om aandeelhouders (eindelijk eens) dividend uit te keren, schrijft The Wall Street Journal. Die aandeelhouders reageerden dan ook slecht op het nieuws van de belastingdienst: aandelen Yahoo daalden met zo’n 4,4 procent.

Yahoo liet weten ondanks de beslissing van de Amerikaanse fiscus de plannen door te willen zetten en beraadt zich momenteel op alternatieven.

Top United Airlines stapt op vanwege onderzoek

United Airlines CEO Jeff Smisek en twee andere leidinggevenden zijn opgestapt, meldt CNN. Hun vertrek valt samen met een federaal onderzoek naar corruptie. De vliegtuigmaatschappij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij machtsmisbruik binnen de Port Authority of New York en New Jersey.

United geeft in een verklaring toe dat het vertrek van de topmannen te maken heeft met het onderzoek. Het bedrijf benoemt Oscar Munoz tot bestuursvoorzitter en CEO.

The departures announced today are in connection with the company’s previously disclosed internal investigation related to the federal investigation associated with the Port Authority of New York and New Jersey. The investigations are ongoing and the company continues to cooperate with the government.

In februari vaardigden federale aanklagers aanmaningen uit om te bepalen of de voormalige bestuursvoorzitter van de Port Authority, David Samson, zijn macht had misbruikt. Hij zou United gedwongen hebben extra vluchten in te zetten zodat hij in de weekenden kon vliegen naar zijn woonplaats in South Carolina. De Port Authority beheert verschillende vliegvelden rondom New York en Newark.

Quicksilver is bijna failliet

Het noodlijdende sportkledingmerk Quicksilver vraagt faillisement aan, meldt Bloomberg op basis van ingewijden. Investeerdersfirma Oaktree Capital Management zou in onderhandelingen verwikkeld zijn om kapitaal voor te schieten voor een doorstart.

Quicksilver probeert al langere tijd kopers aan te trekken. Gisteren ontsloeg de kledingketen meer dan tachtig leidinggevenden, meldt The Orange County Register. De nood is hoog bij Quicksilver. Het afgelopen jaar verloor het bedrijf meer dan driekwart van de marktwaarde. Gisteravond daalden de aandelen nog harder: die vielen met 21 procent naar een waarde van 36 cent. In juli waarschuwde de New York Stock Exchange dat de beursnotering van Quicksilver in gevaar kwam.

Volgens Bloomberg is de teloorgang van Quicksilver terug te leiden naar een beslissing om rond de eeuwwisseling er voor te kiezen om naast surfmode ook gewone kleding te verkopen. Het bedrijf kon echter de concurrentie van grote ketens als H&M niet aan. Vorig jaar daalde de inkomsten van Quicksilver met 13 procent en draaide het een verlies van 309,4 miljoen.

    • Hans Klis