Australië gaat IS in Syrië aanvallen en neemt meer vluchtelingen op

De Australische premier Toby Abbott Foto: EPA / Sam Mooy

Australië gaat de komende dagen een begin maken met luchtaanvallen op terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. Tot nu toe voerde het land alleen bombardementen uit in Irak. Ook gaat Australië 12.000 extra vluchtelingen opnemen.

Dat heeft premier Tony Abbott vandaag gezegd, meldt persbureau AP. Daarnaast maakt de Australische regering 28 miljoen euro vrij om 240.000 Syriërs en Irakezen op te vangen in vluchtelingenkampen in de regio. Sinds 2011 heeft Australië 202 miljoen euro geïnvesteerd in het tegengaan van de humanitaire crisis in Irak en Syrië.

Verzoek van de VS

Australië bombardeert stellingen van IS in Irak al sinds oktober. Op verzoek van de Verenigde Staten breidt Australië zijn operaties nu uit naar Syrië. De aanvallen moeten nog deze week van start gaan. In Syrië is geen duidelijk wettelijk mandaat om luchtaanvallen uit te voeren. Abbott:

“Er kan geen stabiliteit en een einde aan het lijden in het Midden-Oosten zijn totdat de doodcultus van Daesh [alternatieve benaming voor IS, red.] wordt vernietigd. Dit is zeer in het landsbelang van Australië.”

De 12.000 vluchtelingen die Abbott belooft op te nemen komen bovenop de 13.750 migranten die Australië ieder jaar toelaat. Het land kent normaliter een zeer streng asielbeleid.

Meer landen voor ingrijpen in Syrië

De afgelopen dagen hebben meer landen voorzichtig gepleit voor operaties tegen IS in Syrië. Frankrijk gaat verkenningsvluchten uitvoeren boven het “kalifaat” en beslist later of het land IS in Syrië gaat bombarderen. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz riep het Westen zelfs op om met de Syrische president Bashar al-Assad, Rusland en Iran samen te werken tegen IS.

Zo’n verbond ligt niet voor de hand. De meeste westerse landen zijn voor het aftreden van Assad vanwege diens brute optreden tegen de Syrische bevolking. Bij het conflict in Syrië en Irak zijn sinds 2011 al meer dan 250.000 mensen om het leven gekomen. Het grootste deel daarvan stierf door toedoen van militairen en strijders die trouw zweren aan het regime van Assad.

    • Casper van der Veen