Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Asielzoekerscentrum op plek van ‘megamoskee’ Gouda

Exterieur van de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne waar op het terrein eerst een grote moskee gebouwd zou worden., nu met het plaats gaan bieden voor asielzoekers.
Exterieur van de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne waar op het terrein eerst een grote moskee gebouwd zou worden., nu met het plaats gaan bieden voor asielzoekers. Foto ANP / Jerry Lampen

In Gouda komt een asielzoekerscentrum op de plek waar eerder sprake was van de bouw van een grote moskee. Dat blijkt uit een brief die de gemeente Gouda naar omwonenden heeft gestuurd.

Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is het terrein van de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne, geschikt voor de opvang van vijfhonderd asielzoekers, voor een periode van maximaal tien jaar.

In de brief, die gestuurd is naar de omwonenden, schrijft de gemeente Gouda dat de bestemming van de locatie het gebruik als asielzoekerscentrum toestaat. Er gaat nu gekeken worden naar wat de mogelijkheden zijn van het gebouw, maar het COA denkt dat in de tweede helft van 2016 de kazerne in gebruik kan worden genomen als opvangplaats.

Het college van burgemeester en wethouders vindt dat ze de verantwoordelijk heeft een passende bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen. Wel heeft de gemeente het COA met klem verzocht de ervaringen en aandachtspunten uit de eerdere discussie over de PWA kazerne te betrekken bij de realisatie van een regulier asielzoekerscentrum.

De moskee die er net niet kwam

Er was een hoop te doen over de ‘megamoskee’ waar 1.500 bezoekers in zouden kunnen. Na verzet van buurtbewoners werd de omvang van het project teruggebracht tot een moskee voor maximaal negenhonderd bezoekers. De gemeenteraad stemde uiteindelijk tegen de komst van de moskee met de kleinst mogelijke minderheid: 18 tegen 17.