Chinese treinbouwer krijgt te weinig opdrachten

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Bij gebrek aan binnenlandse opdrachten, zoekt China Railway Rolling Stock Corp. (CRRC) het in het buitenland. De omzet vanuit het buitenland is in de eerste helft van dit jaar gestegen met 60,95 procent, meldt het zakenblad Caixin.

Grootste afnemer van CRRC is treinbedrijf CRC, maar die investeert dit jaar evenveel geld in nieuwe treinen en onderdelen als vorig jaar: 140 miljard yuan (19,6 miljard euro).

Bovendien heeft CRC maar vijfduizend nieuwe goederentreinen besteld, een fractie van de 40 duizend die ze in 2012 nog wilden hebben. Zeven fabrieken die de goederentreinen bouwen, hebben het werk al moeten stilleggen door gebrek aan opdrachten.

Het gaat er de komende jaren niet beter op worden, aangezien het Chinese hogesnelheidsnet grotendeels af is. De wereldwijde treinbouwmarkt is 162 miljard euro waard en CRRC heeft een aandeel van 15 procent.

CRRC ontstond een paar maanden geleden uit een fusie van de twee treinbedrijven CNR en CSR. De regering wilde de fusie juist om zo een sterkere speler te worden op de internationale markt.

Overname Zuid-Koreaanse Homeplus

Een Zuid-Koreaans consortium neemt de Zuid-Koreaanse tak van het Britse Tesco, genaamd Homeplus, over voor 7,2 biljoen won (5,4 miljard euro). Het is de grootste overname in Zuid-Korea ooit, merkt Yonhap op.

De groep investeerders bestaat onder meer uit twee pensioenfondsen en een Singaporees beleggingsfonds. Het wordt geleid door MBK Partners, dat in de overnamestrijd twee andere geïnteresseerden versloeg.

Kim Kwang-il, directeur van MBK Partners zegt dat hij niet van plan is om veel te veranderen of om mensen te ontslaan.

“Homeplus is Zuid-Korea’s grootste, winstgevende winkelketen en heeft goede vooruitzichten. We gaan de komende twee jaar een biljoen won (800 miljoen euro) investeren in Homeplus om de marktpositie verder te versterken.”

Rijkeluiszoontje Wang richt Panda TV op

Je bent jong en je wilt iets. Oh ja, en je vader is steenrijk. Wang Sicong (27) zet een online spelletjeskanaal op, waarmee hij de concurrentie met Amazons Twitch.tv aangaat. Wang liet op Weibo weten dat hij de topman wordt van Panda TV, een online entertainment bedrijf dat vooral live wedstrijden wil gaan uitzenden.

Volgens de South China Morning Post gaat er 114 miljard yuan (16 miljard euro) om in de markt van de online spelletjes. Van de 408 miljoen online gamers kijkt 56 procent ook naar competities. Amazon kocht vorig jaar Twitch.tv voor 940 miljoen dollar (838 miljoen euro). Het aantal kijkers ligt rond de 100 miljoen per maand.

De BBC interviewde Wang Sicong een paar weken geleden over de liefde van de Chinezen voor online spelletjes.

https://youtube.com/watch?v=pGDnMhfW0a4

Wangs vader is vastgoedmagnaat Wang Jianlin. Wang Sicong laat regelmatig van zich horen op sociale media. Zo publiceerde hij eerder dit jaar een foto van zijn hond met aan beide voorpoten een gouden Apple Watch. Hij zou ook geobsedeerd zijn door geld, sex en geweld. In een interview zei hij dat hij bij de keuze van zijn vriendinnetjes de omvang van haar borsten het belangrijkst vindt.

    • Eefje Rammeloo