Weigerambtenaar Kentucky wordt vrijgelaten uit gevangenis

Demonstranten protesteren tegen weigerambtenaar Kim Davis in Ashland, Kentucky.
Demonstranten protesteren tegen weigerambtenaar Kim Davis in Ashland, Kentucky. Foto Reuters/ Chris Tilley

De ambtenaar in Kentucky die voor opschudding zorgde in de Verenigde Staten door te weigeren het huwelijk van een lesbisch paar te erkennen vanwege haar geloof en daarvoor in de gevangenis werd gezet, wordt vrijgelaten. Dat oordeelde de rechter nadat Davis in hoger beroep was gegaan.

Davis had al sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof in juni in heel de Verenigde Staten het homohuwelijk had gelegaliseerd geweigerd huwelijksvergunning uit te geven. Niet alleen voor homokoppels, ook voor heterokoppels. Eén stel, April Miller en Karen Roberts, besloot samen met enkele andere paren een rechtszaak aan te spannen tegen Davis.

Een federale rechter gaf Miller en Roberts niet alleen gelijk, Davis werd ook in de gevangenis gezet vanwege ‘minachting van de rechtbank’. Dat terwijl de advocaten van de homoparen slechts hadden gevraagd om een boete. Davis had volgens de rechter namelijk de huwelijken moeten sluiten, omdat ze dat namens de overheid doet, en niet als privépersoon. Haar geloofsovertuiging speelt in dat geval geen enkele rol. Davis vroeg van haar vervangers in het stadje Dowan net zo ongehoorzaam te zijn, maar inmiddels worden er gewoon homohuwelijken gesloten.

De rechter liet Davis vandaag vrij, omdat hij tevreden was met het feit dat Davis’ collega’s inmiddels gewoon huwelijken sloten. Davis werd verzocht haar collega’s niet meer te dwarsbomen.

Cultuuroorlog

De kwestie heeft een cultuuroorlog ontketend in de VS, zo schrijft onze correspondent Guus Valk vandaag in NRC Handelsblad, een waar religieus-rechts al maanden naar snakt:

“De erkenning van het homohuwelijk was een grote nederlaag voor evangelisch-conservatieve leiders, die zo’n twintig miljoen Amerikaanse gelovigen vertegenwoordigen. Die zijn teleurgesteld in de conservatieve opperrechters, en angstig over het snel veranderende culturele landschap in Amerika. De steun voor gelijkberechting van homoseksuele Amerikanen is met circa 60 procent groter dan ooit.”

Republikeinse presidentskandidaten als Ted Cruz en Mike Huckabee, die zich beiden in tegenstelling tot peilingleider Donald Trump met nadruk richten op de conservatieve christenen, hebben de zaak-Davis aangegrepen in hun verkiezingscampagne. Cruz zei dat “voor het eerst” een christelijke vrouw in de cel gegooid is, “omdat ze staat voor haar geloof”. Huckabee organiseerde vandaag een demonstratie voor de gevangenis waar Davis vastzit.

Lees het hele verhaal van correspondent Guus Valk in NRC Handelsblad: Cultuuroorlog in VS om homohuwelijk.