VN: bijna 8.000 doden bij oorlog in Oost-Oekraïne

De Oekraïense president Petro Porosjenko spreekt het kabinet toe. Foto/ Andrew Kravchenko

In Oost-Oekraïne zijn sinds april vorig jaar, toen de oorlog daar begon, al 7.962 mensen om het leven gekomen. Bijna 18.000 mensen zijn gewond geraakt, heeft de mensenrechtenafdeling van de Verenigde Naties vandaag bekendgemaakt. De VN kwamen in juni voor het laatst met een dergelijke update: toen stond de teller op minstens 6.400 doden.

Het blijft een “conservatieve” schatting, volgens de VN; het daadwerkelijke aantal kan weleens veel hoger liggen. De VN merken op dat het dodental de afgelopen drie maanden “verontrustend” is gestegen door vuurgevechten in buurten waar mensen wonen. Er zijn daardoor veel burgers gedood.

“Er moet meer gedaan worden om burgers te beschermen en om een definitief einde te maken aan alle vijandelijkheden, in overeenstemming met het in februari gesloten akkoord voor een wapenstilstand.”

Standhouden

De wapenstilstand die in Minsk in februari werd overeengekomen, is geregeld geschonden, maar hield officieel nog steeds stand. Per 1 september, de dag waarop kinderen in het oosten van Oekraïne weer naar school gingen, geldt een nieuwe, uitgebreidere wapenstilstand. Die houdt vooralsnog opvallend goed stand, in tegenstelling tot het staakt-het-vuren na het Minskakkoord. Persbureau AFP schrijft dat er de afgelopen week geen enkele soldaat om het leven is gekomen.

Een woordvoerder van de Russische regering zei eerder vandaag volgens persbureau Reuters nog dat de situatie in Oost-Oekraïne is “gestabiliseerd” sinds vorige week. Maar experts blijven sceptisch, schrijft AFP. Het is immers de zoveelste poging tot een einde aan de gevechten. Een Oekraïense diplomaat die het persbureau sprak zegt dat de reden dat het bestand nu houdt, is dat Rusland, dat er door het Westen en Oekraïne van wordt beschuldigd steun te verlenen aan de pro-Russische separatisten, wil dat sancties tegen het land worden opgeheven.

Een einde aan de oorlog is er echter nog niet, want dat valt of staat volgens de internationale gemeenschap bij het naleven en uitvoeren van het Minskakkoord. Kremlinwoordvoerder Dimitri Peskov zei vandaag dat er nog maar weinig vooruitgang is geboekt wat dat betreft.

Lees het volledige VN-rapport.

    • Frank Huiskamp