Treuzelen heeft een prijs

En wat te denken van het verwarringsgevaar tussen Parfumswinkel.nl uit Roosendaal en Parfumswebwinkel.nl uit Purmerend? Hier moest ook de Haagse rechtbank uitkomst bieden. Maar dat lukte niet erg. De ondernemer uit Roosendaal claimde daadwerkelijk last van de naamsgelijkenis te hebben gehad. Ontevreden klanten van de webwinkel uit Purmerend meldden zich in Roosendaal. Ook retourzendingen arriveerden op het verkeerde adres. Zelfde product, zelfde doelgroep, zelfde verkoopkanaal. Hoe kan het anders? Hier zou sprake zijn van handelsnaaminbreuk.

Ook hier moet de kort geding rechter eerst beoordelen of Parfumswinkel niet te lang heeft stilgezeten: is er wel spoed? Tussen de eerste boze aanmaning uit Roosendaal aan Purmerend en de tweede zat maar liefst anderhalf jaar. De uitleg, dat Parfumswinkel meer bewijzen wilde verzamelen, overtuigt de rechter niet. Immers er hoeft alleen een ‘gevaar’ voor verwarring te worden aangetoond. Feitelijk voorgekomen verwarring bewijzen, is niet nodig. De ondernemer uit Roosendaal heeft dus onnodig lang getalmd. De zaak is niet spoedeisend en de rechter hoeft zich er niet over uit te spreken. Voer maar een ‘bodemprocedure’, is het impliciete advies aan Parfumswinkel. In de anderhalf jaar die is getreuzeld, had dat rond kunnen zijn. Parfumswinkel moet ook de kosten van het geding betalen: 4.315 euro