Tienerdochter Julia moet uit de schaduw van Humberto dansen

Wie: Julia Tan

Leeftijd: 15

Wat: kandidaat, dochter van

Waar: Dance Dance Dance (RTL 4)

Kan een tiener op tv nog gewoon tiener zijn? Vorige week verscheen de 15-jarige Julia, dochter van talkshowhost Humberto Tan, in het RTL-programma Dance Dance Dance. In de nieuwe tv-show proberen BN’ers samen met een partner, familielid of collega bekende dansen uit films en videoclips na te bootsen. De dansshow trok zaterdag 1,4 miljoen kijkers, de kick-off op donderdag (tegenover EK-kwalificatiewedstrijd Nederland - IJsland) zo’n 672.000.

De kandidaten oefenden maanden. „Elk vrij uurtje keihard trainen, doorgaan tot je erbij neervalt”, vatte presentator Chantal Janzen samen. Team Tan trainde soms wel zes uur per dag, zei vader Humberto tegen omroepblad Televizier. „We hadden vier maanden elke dag spierpijn.”

Na de eerste dansnummers werden de deelnemers meteen duidelijk neergezet. Humberto en zijn vijftienjarige dochter Julia gingen door voor „echt een leuk koppel”. Commentaar was er ook. Julia, de jongste kandidaat van de show, stond volgens de danscoach „nog te veel in de schaduw van haar vader”. „Humberto is een showmaster, iemand die het publiek op een leuke manier weet te bespelen, en ik wil Julia ook op dat niveau krijgen.” De dansmoves leken vergeten: terwijl Julia de choreografie al lang kende, struikelde vader Humberto zich onvermoeibaar door de repetities heen.

Mooie televisie, maar is de kritiek ook realistisch? Is dat niet gewoon hoe het meestal werkt als je vijftien bent? Dat je nog wat huiverig bent voor de spotlights, zoals elke andere tiener, en zeker nog geen showmaster kunt zijn? Of vervalt dat excuus op televisie, omdat je in zo’n programma altijd ‘een ontwikkeling’ moet doormaken?

In dit format lijkt de verlegenheid van een tiener bijna een tekortkoming. Als je er maar genoeg tijd in stopt kun je alles voor elkaar krijgen, zo is de gedachte. Uiteindelijk lijkt vader Tan de enige in de studio die het écht begrijpt. Trots: „Ze zegt dat ze te verlegen ervoor is, maar ze onderschat het feit dat ze het al durft.” Voor 1,4 miljoen kijkers. Kunnen we haar die plek in de schaduw dan niet vergeven?

    • Sterre van der Hee