Boeken

Teruglezen: de favoriete ‘Lezen met ALS’-columns van de familie Steinz

Oblomov luiert onder een perenboom, iets wat een gezonde Pieter Steinz nooit had gekund. Illustratie Hajo

Claartje en Jet Steinz, vrouw en dochter van journalist en schrijver Pieter Steinz, lazen in september 2015 bij tv-programma De Wereld Draait Door hun favoriete verhalen voor uit de bundeling Lezen met ALS-columns die hun man en vader de anderhalf jaar daarvoor schreef voor NRC Handelsblad.

Jet Steinz, Pieter Steinz’ dochter met wie hij vorig jaar Steinz. Gids voor de Wereldliteratuur schreef, koos voor de column over Oblomov, de beroemde luilak uit Ivan Gontsjarovs gelijknamige roman.

Oblomov

Pieter Steinz is, door zijn ziekte, gedwongen als een Oblomov te leven. Een levensstijl waar hij zijn leven lang van gruwelde, zo schreef hij in zijn column:

‘Hoewel ongelovig, ben ik een calvinist in hart en nieren: ledigheid is des duivels oorkussen, slaap is een noodzakelijk kwaad, alles wat je doet moet ergens nuttig voor zijn; neem altijd iets te lezen mee voor het geval je moet wachten, kijk nooit zappend naar de televisie, slaap niet uit tijdens je vakantie, ga niet op terrasjes zitten maar bezoek een museum, plan je dag van minuut tot minuut.’

Zijn dochter vond het herkenbaar:

“Wat ik zo leuk vind aan de columns is dat papa’s gekke eigenschappen naar voren komen, of in ieder geval karakteristieken van papa.[..] Voordat hij ziek werd zou hij nooit zo onder de perenboom niets kunnen doen.”

Lees hier: ‘Meegaan in de verpletterende apathie van Oblomov’

Geluksgetal 26

Claartje Steinz koos voor de column over Toon Tellegens De verjaardag van alle anderen, aangezien haar man op 6 oktober van dit jaar zijn 52ste verjaardag hoopt te vieren. Vorig jaar las hij de dierenverhalen van Tellegen voor zijn ‘kalm en rimpelloze’ 51ste verjaardag, én de Kinderboekenweek 2014.

‘In het weekend vooraf waren er vrienden langsgekomen voor een diner waarvan ik nauwelijks iets kon eten en waarop mijn aandeel in de conversatie tot een minimum beperkt was – zonder dat het de pret mocht drukken. De volgende dag kwam mijn familie op de thee. Ik kreeg bloemen, boeken, muziek en van mijn jongste neefje een zelfgeschreven verhaal vergezeld van de blijmoedige aanbeveling „Als je dood bent, kun je het naast je in je graf leggen.”’

Lees hier: ‘Hoe ik mijn verjaardag vierde’

De enige zoon van Pieter en Claartje Steinz, Jan Steinz, was tijdens de uitzending aanwezig in de studio.

Kijk hier het item van Claartje en Jet Steinz bij De Wereld Draait Door:

    • Roderick Nieuwenhuis