Terugkijken: onthullend tweeluik over het premierschap van Wim Kok

“Dat boek met dat inktzwarte laatste hoofdstuk waarvan nog steeds regels worden bijgeschreven”, zegt Wim Kok over Srebrenica. En over de affaire Zorreguieta: “Ik heb op een vroeg moment al veel van die mooie tranen van Máxima gezien.” Kijk hier De strijd van Wim Kok terug, een onthullend tweeluik in de serie premiersportretten van Andere Tijden.

Wim Kok na een hoorsessie in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer over Srebrenica, in 2002.
Wim Kok na een hoorsessie in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer over Srebrenica, in 2002. ANP / Juan Vrijdag

“Dat boek met dat inktzwarte laatste hoofdstuk waarvan nog steeds regels worden bijgeschreven”, zegt Wim Kok over Srebrenica. En over de affaire Zorreguieta: “Ik heb op een vroeg moment al veel van die mooie tranen van Máxima gezien.” Kijk hier De strijd van Kok terug, een onthullend tweeluik in de serie premiersportretten van Andere Tijden.

De makers, Thomas Blom en Misha Wessel, spraken drie keer vier uur met Kok, premier van 1994-2002. Dat wilde hij doen omdat hij zo onder de indruk was van hun eerdere documentaire Het geheim van Lubbers. Ongeveer een halfuur van dat materiaal is gebruikt, schreef onze tv-recensent Hans Beerekamp gisteren in NRC Handelsblad, naast archiefbeelden en fascinerende toelichtingen van andere betrokkenen bij de twee paarse kabinetten, zoals oud VVD-leider Frits Bolkestein.

Deel één: kwestie Srebrenica

Kok spreekt in deel één onder andere over de totstandkoming van het Paarse kabinet, de privatisering van overheidsdiensten en de onderhandelingen met liberale partijen. Als het over Srebrenica gaat, is hij duidelijk geëmotioneerd. “Natuurlijk scharniert alles om het drama van Srebrenica, dat Kok uiteindelijk kort voor het einde van de rit ten val bracht, met dank aan zijn collega Jan Pronk, die hij nooit meer heeft willen spreken”, schreef Beerekamp.

Klik op de foto om deel één terug te kijken.
Wim Kok

Deel twee: huwelijk Willem-Alexander en Máxima

Deel twee gaat over het de opkomst van Fortuyn en het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Kok onthult dat hij verhinderde dat Willem-Alexander naar Argentinië zou afreizen om daar aan Jorge Zorreguieta de hand van zijn dochter te vragen. Hij vond dat een verwarrend voorstel van de toenmalige kroonprins.

Dat haar vader niet bij haar bruiloft mocht zijn, was “heel emotioneel” voor Máxima, zegt Kok. “Dat was hartverscheurend voor mij.” Ook vertelt hij dat hij Willem-Alexander woedend uit zijn bed heeft gebeld nadat hij tijdens een persontmoeting had verwezen naar de ingezonden brief in een Argentijnse krant, waarin Jorge Zorreguieta werd vrijgepleit voor de mensenrechtenschendingen tijdens het Videla-regime. Later bleek die brief van Videla zelf. Tijdens het telefoontje had Kok weinig tijd, zegt hij.

“Dus dat is niet al te gepolijst gegaan. Ik was wel heel erg boos.”

Klik op de foto om deel twee terug te kijken.
Wim Kok

    • Mirjam Remie