Mohamed B. vrijgesproken van voorbereiden aanslag

Exterieur van de rechtbank in Rotterdam. Foto ANP/ Robin Utrecht

Terreurverdachte Mohamed B. is vrijgesproken van het voorbereiden van een terreuraanval in Nederland. Hij kwam eind augustus al op vrije voeten, maar de uitspraak liet tot vandaag op zich wachten.

Het was tot nu toe onduidelijk of dat betekende dat hij vrij werd gesproken of dat hij een straf kreeg opgelegd die korter was dan de tijd die hij al in de gevangenis had doorgebracht, namelijk elf maanden. Het Openbaar Ministerie had daarvoor nog vier jaar cel tegen hem geëist. Volgens het OM was B. wel degelijk een terrorist, zijn advocaat André Seebregts noemde hem slechts een fantast.

Het OM heeft gezegd in beroep te gaan.

Chats

B. had volgens het OM een aanslag op agenten en militairen in Nederland voorbereid. Hij werd vorig jaar oktober gearresteerd na een tip van de AIVD. Hij deed zich in online chats voor als iemand die naar Syrië wilde afreizen; hij vroeg meerdere malen om instructievideo’s waarin getoond werd hoe je een zelf een bom maakt. Bij zijn aanhouding had B. een handleiding om een explosief te maken in zijn bezit.

B. sprak van een misverstand. Hij zou geen terrorist zijn, maar iemand die gewoon stoer wilde doen tegen mensen online. Hij hoopte ook zo vrouwen te charmeren. Deskundigen hebben tijdens de rechtszaak gezegd dat de verdachte soms in een fantasiewereld opgaat.

Leugens

Vast stond wel dat B. zich eerder heeft voorgedaan als iemand die hij niet was: in Marokko deed hij zich al eens voor als een man met contacten om goedgelovige mensen geld afhandig te maken. Hij loog verder dat hij studeerde en in drugs handelde. Hij had ook niet zoals hij eerder had beweerd in een trainingskamp voor jihadisten in Libië gezeten.

    • Frank Huiskamp