Tekort aan glas in Amerika zorgt voor vertragingen van bouwprojecten

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Verenigde Staten kampen met een tekort aan glas. Hierdoor loopt de bouw van talloze nieuwe wolkenkrabbers en kantoorgebouwen in het hele land vertraging op, schrijft The Wall Street Journal. Omdat glas ruwweg een kwart van de bouwbudgetten bestrijkt, voorziet de zakenkrant grote verliezen door vertragingen. Ook staan veel onafgemaakte wolkenkrabbers nu bloot aan de elementen.

De glasindustrie kan simpelweg niet het groeiende aantal bouwprojecten in Amerika bijbenen. Volgens The Wall Street Journal komt dat doordat veel bedrijven in de sector tijdens de financiële crisis failliet gingen. Experts benadrukken dat het opstarten van de activiteiten nog lang kan duren. Mogelijk draait de glasindustrie pas na volgend jaar weer op volle capaciteit.

Big Brother is watching you

New York wil meer weten over het rijgedrag van haar inwoners, meldt The Verge. De stad volgt daarom nauwlettend een groep van vierhonderd mensen. Alle mogelijke soorten data wordt opgeslagen, zoals hoe veel benzine ze verbruiken, wanneer zij in de auto stappen, hoe lang ze erin zitten, waar ze heen rijden en hoe snel ze rijden. Omdat automobilisten niet zomaar meewerken aan zo’n uitgebreid project, krijgen zij onder andere korting op hun autoverzekering.

De autoriteiten in New York hopen met het onderzoek te weten te komen hoe zij verkeersproblemen kunnen oplossen in de stad. Filerijden is normaal in de straten van Manhattan (Uber-chauffeurs worden ervan verdacht bij te dragen aan de zogeheten ‘gridlock’). Voor deze meting gebruiken de vierhonderd deelnemers een speciale usb-stick en drie apps: Dash, Metropia en Commute Greener

De pilot van de stad loopt tot augustus 2016. Privacy-activisten benadrukken de gevaren voor het volgen van automobilisten omdat de risico’s om gehackt te worden toenemen. Zij zijn bang dat de gegevens via een lek in de apparatuur, software of via het gemeentehuis van de stad in handen van kwaadwillenden komen.

Hoe laag kan Amazon gaan?

Amazon is bereid op meerdere fronten een prijzenoorlog te voeren met concurrenten. Quartz meldt dat het platform van Jeff Bezos van plan is om hun tablets sterk af te prijzen: van 100 naar 50 dollar.

Volgens de zakensite heeft deze beslissing deels te maken met de tegenvallende verkoopcijfers op de tabletmarkt. Waar Apple zich meer richt op exclusieve en dure apparaten, kiest Amazon ervoor keihard in te zetten op prijs. Zo komt het ook dichter in de buurt van Wal-Mart, dat voor de goedkoopste tablet 40 dollar vraagt.

Amazon is al jaren in een bikkelharde strijd verwikkeld met Wal-Mart. Zo probeerden de twee bedrijven tijdens de zomer elkaar nog af te troeven met speciale afprijsacties. Maar Amazon wordt sinds 21 juli ook belaagd door Jet.com. Deze site biedt producten aan die 10 tot 15 procent goedkoper zijn dan bij het platform van Bezos. Jet heeft dan nog niet een eigen tablet, muziek- of videodienst maar Amazon doet er goed aan deze (onder andere door Alibaba gefinancierde) concurrent in de gaten te houden.

    • Hans Klis