Spanningen tussen Turken en Koerden lopen steeds hoger op

Turkse nationalisten protesteren tegen de PKK in Istanboel.
Turkse nationalisten protesteren tegen de PKK in Istanboel. Foto AFP/Ozan Kose

Turkse grondtroepen zijn vanmiddag de grens overgestoken naar Irak in hun jacht op Koerdische rebellen van de PKK. Intussen lopen de spanningen tussen demonstrerende Turkse nationalisten en Koerdische burgers steeds hoger op

De militaire operatie geldt als een vergelding voor de bloedige aanslagen van de Koerdische rebellenpartij, die sinds afgelopen zondag aan 31 Turkse soldaten en politieagenten het leven heeft gekost. De grondtroepen zitten achter rebellen aan die betrokken zouden zijn geweest bij een hinderlaag langs de kant van een weg waarbij zondag zestien soldaten werden gedood. Volgens AP, dat met een anonieme Turkse functionaris sprak, gaat het om een operatie “van korte duur”.

De aanslag van afgelopen zondag was de zwaarste sinds de hervatting van de gevechten tussen het Turkse leger en de PKK. De wapenstilstand kwam ten einde toen op 21 juli 31 Koerdische activisten omkwamen bij een aanslag in de Turkse plaats Suruc. Die aanslag lijkt het werk van Islamitische Staat (IS), maar de PKK geeft de Turkse regering de schuld omdat die te weinig zou doen tegen de opmars van IS. Daarop begon de PKK met het plegen van nieuwe aanslagen.

Onze correspondent Marloes de Koning in Istanboel:

“Het Turkse leger en de PKK trekken alle registers open. Koerdische burgers zitten letterlijk tussen de strijdende partijen.”

Nationalisten mengen zich in de strijd

Het Turkse leger heeft hard teruggeslagen met bombardementen van PKK-doelen in zowel Turkije als Irak. De nieuwe golf van geweld heeft er ook toe geleid dat burgers zich zijn gaan mengen in de etnische strijd. Onze correspondent Marloes de Koning in Istanboel schrijft daarover in de krant van morgen:

“Op verschillende plaatsen in het land zijn Koerdische seizoensarbeiders bedreigd. Kantoren van de pro-Koerdische politieke partij HDP zijn op tientallen plaatsen aangevallen door agressieve demonstranten. Ook werd geprobeerd met geweld de redactie van een krant die de regering en president bekritiseert binnen te dringen.”

Vandaag zou een menigte opnieuw ruiten hebben ingegooid bij het hoofdkantoor van de HDP in Ankara. Het is daarna in brand gestoken. Ook de kantoren van kritische media als Sabah en Hurriyet zijn opnieuw doelwit van woedende demonstranten. De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft opdracht gegeven de redacties van extra veiligheidsmaatregelen te voorzien. Ook zouden verschillende Koerdische burgers zijn aangevallen en verwond door Turkse nationalisten.

Twitter avatar Conflicts Conflict News Kurdish civilians being attacked, children humiliated on the streets of Ankara tonight by nationalists #Turkey http://t.co/LDtJ3xTI5A

Het oplaaien van de gevechten tussen de PKK en het Turkse leger heeft sinds juli in Turkije het leven gekost aan honderden mensen. Onder hen zijn zeventig militairen en politieagenten. De Turkse luchtmacht bestookt de PKK ook in Noord-Irak. Bij alle aanvallen op stellingen van de PKK zijn volgens een voorlopige schatting van regeringsgezinde Turkse media ongeveer duizend strijders gedood, meldt persbureau AFP.