Sketchduo met razendsnelle, absurdistische dialogen

Met hun dankwoord voor het toegekend krijgen van de Neerlands Hoop etaleerden De Partizanen nog maar eens hoe geestig ze zijn. Het duo bedankte de organisatie, de VSCD, voor het gekozen tijdstip van de uitreiking, maandag tussen vier en zes uur ’s middags. „Prettig en praktisch. Je hebt nog wat aan je avond. Uniek in de uitreikingswereld.” Ze hoopten dat „de wereld van de showbiz” dit initiatief zou omarmen, waarbij ze „met een schuin oog” naar de VS keken, waar bijvoorbeeld de Oscars „op het onmogelijke tijdstip” van 20.30 uur ’s avonds worden uitgereikt.

Met dit soort kurkdroge humor won het duo in 2013 het Leids Cabaretfestival, waar het tweetal imponeerde met razendsnelle, vlijmscherpe dialogen. Anderhalf jaar later bij de première van hun debuut bleken Merijn Scholten en Thomas Gast (beiden uit 1983), begeleid door regisseur Pieter Bouwman, hun aanpak verfijnd en gepolijst te hebben. Er stonden twee getruukte acteurs, met virtuoze teksten, die hun ernstige mannetjes mal laten zijn en hun malle mannetjes ernstig – in de geest van Jiskefet en Toren C.

Dat ze meer kunnen en willen was te zien aan hoe ze een muur van kartonnen dozen gebruikten en aan de manga die ze hadden gemaakt. De jury echode wat deze krant in de recensie meldde: „In één klap is het cabaret een fantastisch sketchduo rijker.”

    • Ron Rijghard