‘Shell en Gazprom in gesprek over vloeibaar aardgas’

Het Russische Gazprom voert gesprekken met Shell over samenwerking op het terrein van LNG, ofwel vloeibaar aardgas. Dat meldde het Russische persbureau Interfax gisteren. Het persbureau citeert topman Alexei Miller van Gazprom in zijn berichtgeving.

Gazprom (69 miljard euro omzet) zou van plan zijn om een LNG-fabriek te bouwen in in de haven van Oest-Loega, ten westen van Sint Petersburg. De capaciteit zou in eerste instantie tien miljoen ton bedragen en na een jaar worden uitgebreid naar vijftien miljoen ton.

Eerder schreven Russische media al dat Shell een mogelijke strategische partner zou zijn voor het project, evenals een consortium van Japanse bedrijven. Gazprom zou een belang van maximaal 49 procent in het project aanbieden.

Het Nederlands-Britse olie- en gasconcern Shell (319 miljard euro omzet) bevestigt noch ontkent de berichtgeving. Een woordvoerder zegt dat Gazprom de „strategische partner” van Shell is in Rusland en dat het bedrijf kijkt naar „mogelijkheden om het partnerschap te ontwikkelen, inclusief in de LNG-sector”. Shell wijst erop dat het bedrijf al met Gazprom samenwerkt rond het gasveld Sakhalin. Verder wil het bedrijf niks zeggen.

Gazprom is bezig zijn positie in Europa te versterken. Vorige week heeft het Russische bedrijf drie belangrijke nieuwe contracten weten af te sluiten met Europese partners. Nu al levert Rusland eenderde van het gas dat in Europa verbruikt wordt.

Het meest opvallende nieuwe contract is de miljardendeal tussen Gazprom en het Duitse BASF. Eerder dit jaar ketste deze nog af uit politieke overwegingen, nu is die toch rond gekomen. Het resultaat is dat Gazprom de activiteiten in handen krijgt van BASF-dochter Wintershall (met een Nederlands dochterbedrijf, dat actief is op de Noordzee) op het gebied van handel in en opslag van aardgas. De twee partijen werken al samen. BASF krijgt in ruil een belang van een kwart in enkele gasvelden in Siberië.

Verder is Gazprom gisteren een openbare veiling gestart voor de levering van gas aan Europa. Het is voor het eerst dat het bedrijf middels een veiling gas aanbiedt. De Europese Commissie dringt bij Gazprom al langer aan op het aanbieden van gas op deze manier.