Dekker: meer samenwerking

De dertien regionale omroepen in Nederland, van RTV Noord in Groningen tot L1 in Limburg, gaan hechter samenwerken. Vanaf 2017 vallen zij onder één orgaan, de Regionale Publieke Omroep (RPO). Die bepaalt het algemene beleid en wordt verantwoordelijk voor onder meer personeel, financiën en techniek.

Dat stelde staatssecretaris Dekker (Media, VVD) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. De dertien regionale omroepen – een voor elke provincie en twee in Zuid-Holland – houden wel hun eigen redacties. Zij blijven zelf verantwoordelijk voor de inhoud.

De plannen van Dekker, die staan in zijn voorstel voor een nieuwe Mediawet, moeten zorgen dat de regio-omroepen efficiënter werken. De bezuiniging van het kabinet, 17 miljoen euro per jaar op een totaal van 142 miljoen euro, moet zo min mogelijk ten koste gaan van de programmering.

„Net als bij de landelijke publieke omroep heeft de regio te maken met veranderend mediagebruik”, schrijft de staatssecretaris. „Er wordt minder radio geluisterd en tv gekeken en meer gebruik gemaakt van internet en sociale media.” En daarom moeten de regionale omroepen veranderen. Zij moeten ook meer samen doen met de landelijke omroep. Dat kan in de vorm van regionale nieuwsblokken na het NOS Journaal.

De Tweede Kamer zal de nieuwe Mediawet naar verwachting half oktober behandelen.