Recordhoogte emigratie en immigratie in 2014

De Oukoopse molen. Foto ANP/ Jerry Lampen

De immigratie en emigratie was in 2014 hoger dan ooit. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal kwamen 183.000 immigranten naar Nederland. Bijna 148.000 emigranten lieten zich uit het bevolkingsregister uitschrijven. Dat betekent dat de bevolking door migratie vorig jaar met 35.000 mensen groeide.

Polen

Er komen nog steeds veel Poolse immigranten naar Nederland, maar het aantal Turkse migranten is juist sterk afgenomen, volgens het CBS. Vorig jaar immigreerden bijna 24.000 Polen naar Nederland, en emigreerden er minder dan 12.000. Het CBS merkt op dat uit voorlopige cijfers voor dit jaar blijkt dat de stijging in Poolse immigranten dit jaar niet lijkt door te zetten; in de eerste zeven maanden van het jaar kwamen er duizend Polen minder naar Nederland dan in dezelfde periode vorig jaar.

Migratie van Polen.

Migratie van Polen. Infographic via CBS

Er kwamen ruim 3.500 Turken bij in Nederland, maar tegelijkertijd verlieten er ruim 5.100 het land. Dat verschil was in 2013 kleiner. De daling zet al even door. In 2011 kwamen er nog meer Turken naar Nederland dan dat er weggingen.

Migratie van Turken.

Migratie van Turken. Infographic via CBS

Syrië

Het aantal Syriërs dat naar Nederland is geïmmigreerd is flink toegenomen. Vorig jaar kwamen er ruim 8.600 hiernaartoe, een jaar eerder waren dit er nog minder dan 2.000.

    • Frank Huiskamp