Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

PvdA-voorzitter Spekman: kritiek Rottenberg op Samsom stom en fout

ANP / Bart Maat

Partijvoorzitter van de PvdA noemt de kritiek van Felix Rottenberg op lijsttrekker Diederik Samsom “stom en fout”. “Ik word hier gekgierend van.”

“We moeten onze mensen niet zo snel opbranden. Ik heb dat Rottenberg laten weten en hij vindt het achteraf ook stom.”

Spekman vindt dat Rottenberg door zijn functie (hij leidt de selectiecommissie voor de Tweede Kamer) “dit soort interviews” niet kan geven. “Hij moet objectief en onbevooroordeeld te werk gaan.” Toch vindt hij dat Rottenberg zich niet hoeft terug te trekken. “Van fouten kun je leren.” Ook Samsom kan blijven functioneren, vindt hij.

“Diederik is zeer gedreven om problemen op te lossen. Zolang hij die drive heeft, zal hij doorgaan, en dat hoop ik hartgrondig.”

Rottenberg: Asscher geschikter als leider

Felix Rottenberg, die voor de PvdA de selectiecommissie voor de Tweede Kamer leidt, noemt Samsom in Vrij Nederland “de bedrijfsleider van het kabinet.” Vice-premier Lodewijk Asscher acht hij geschikter als lijsttrekker, omdat die de linkse koers van de PvdA beter zou kunnen uitdragen. Volgens Rottenberg is de positie van de PvdA “door dit kabinet structureel aangetast”.

“Daar moeten we radicale conclusies uit trekken, anders worden we weggevaagd. Mannen als Samsom en Dijsselbloem hebben zich aan dit kabinet gecommitteerd. Ze geloven nog steeds dat de PvdA het op deze manier redt. Dat ís niet zo!”

Samsom: ik heb hier geen tijd voor

Samsom zelf zei eerder vandaag tegen de NOS dat hij “echt even geen tijd voor” een reactie had. ”

“We zijn bezig met zaken als het vluchtelingenprobleem en het aantrekken van de werkgelegenheid. Daar wil ik eigenlijk al mijn aandacht op richten.”

‘Gezag Samsom aangetast’

Het gebeurt in de PvdA wel vaker dat je elkaar scherp probeert te houden, zei hij.

“Soms wat tactischer dan een andere keer.”

Het gezag van Samsom is ernstig aangetast, zegt onze politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet:

“De PvdA heeft drie verkiezingsnederlagen op rij geleden. Samsom is telkens aangebleven, onder het mom van: de kiezer moet mij na vier jaar afrekenen. Die tactiek leek te werken; na de derde nederlaag, na de provinciale Statenverkiezingen van dit voorjaar, bleef het relatief rustig in de partij. Maar nu dient de vraag zich aan of Samsom nog wel aan kan blijven, met zo veel onrust binnen de partijtop. Kan de PvdA overeind blijven als Samsom lijsttrekker blijft?”

Asscher nu wel klaar voor leiderschap

Asscher is nu in elk geval wél bereid om ‘de draai’ te maken, en lijsttrekker te worden, schrijft Niemantsverdriet vandaag op de voorpagina van NRC Handelsblad.

“De afgelopen jaren hield de vicepremier iedere speculatie over een mogelijk PvdA-leiderschap af. Maar de laatste maanden is de toon veranderd. Als er een beroep op hem wordt gedaan, zo laat hij doorschemeren, zal hij moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen.”