Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media vandaag?

Airbnb nu grootste hotel van Nederland

Je kunt een kamer in een hotel boeken, of je kijkt op Airbnb. De website is volgens de Volkskrant inmiddels het grootste hotel van Nederland met 15 duizend beschikbare accommodaties. Die titel heeft Airbnb gemakkelijk verdiend want het hoeft zelf nauwelijks te investeren, zegt het economisch bureau van de ING in het stuk.

“Je zet niet zomaar een nieuw hotel neer. Maar mensen kunnen wel in een paar klikken hun huis op Airbnb zetten. Hotels hebben daar last van.”

Volgens Thijs Geijer van ING hebben vooral hotels in de grote steden en langs de kust veel last van de concurrentie van Airbnb. Volgens de Volkskrant proberen veel hotelketens nu samen te werken met Airbnb, om van de nood een deugd te maken.

Amerikanen investeren in Nederlands UniQure

Het biotechbedrijf UniQure is opgestaan uit de dood, zo lijkt het. Het Financieele Dagblad schrijft dat het bedrijf zwemt in het geld, dankzij een samenwerkingsverband met Bristol-Myers Squibb (BMS). De Amerikanen verwachten veel van de gentherapieën die UniQure ontwikkelt en pompen er miljoenen in.

Dankzij het Amerikaanse geld kan UniQure investeren in onderzoek naar een geneesmiddel voor hemofilie B, en andere zeldzame ziektes waarvoor nog geen geneesmiddelen zijn gevonden. Het bedrijf wil een eigen pand neerzetten op het terrein van het AMC in Amsterdam. De komende jaren moeten er ook honderd nieuwe medewerkers bijkomen.

Shell praat met Gazprom

Gazprom wil een LNG-fabriek bouwen in de haven van Oest-Loega, ten westen van Sint Petersburg. Shell wil daar natuurlijk een graantje van meepikken. Volgens De Financiële Telegraaf voert Shell gesprekken met Gazprom over samenwerking op het gebied van LNG, of: vloeibaar gas.

Shell zou samen met een consortium van Japanse bedrijven de belangrijkste gegadigde zijn voor het project. De Telegraaf meldt op basis van Russische media dat Gazprom de potentiële partners 49 procent van de aandelen aanbiedt.

De LNG-fabriek krijgt een capaciteit van 10 miljoen ton. Na een jaar moet de productie zijn uitgebreid tot 15 miljoen ton LNG.

    • Eefje Rammeloo